Linkovi

Evropa: I lekovi u hrani


Britanska Agencija za standardizaciju hrane je saopštila da je osam od 206 testiranih uzoraka konskog mesa bilo pozitivno na fenilbutazon, jak lek protiv bolova

Evropska kriza zbog prehrambenih proizvoda zagađenih konjskim mesom se danas povećala, kada su nadležni u Britaniji saopštili da testovi pokazuju da proizvodi prodavani potrošačima u Francuskoj možda sadrže male količine jakog leka protiv bolova.

Britanska Agencija za standardizaciju hrane je saopštila da je osam od 206 testiranih uzoraka konjskog mesa bilo pozitivno na fenilbutazon, poznat pod nazivom „but“. Navodi se da je meso šest od tih osam konja, prerađenih u klanici na jugozapadu Engleske, poslato u Francusku i „moguće ušlo u lanac hrane“.

Agencija je saopštila da zajedno sa francuskim vlastima traga za tim mesom. Direktorka engleske agencije je danas saopštila da male količine tog leka pronađenog u konjskom mesu „predstavljaju vrlo malu opasnost za ljudsko zdravlje“. Ona je objasnila da je „but“ lek koji se uobičajeno koristi za konje, ali se povremeno prepisuje i pacijentima koji pate od teškog artritisa, uz prateće efekte u malom broju slučajeva.

U Parizu, visoki zvaničnici su saopštili da je istraga pokazala da je francuska kompanija za preradu mesa „Spangero“ svesno prodavala konjsko meso kao govedinu. Ministar poljoprivrede Stefan le Fol je izjavio da vlada mora toj kompaniji da oduzme dozvolu za rad. Zbog tog skandala, milioni proizvoda su povučeni iz prodavnica, najpre u Britaniji i Irskoj, ali potom i u drugim zemljama uključujući Švedsku i Nemačku.
XS
SM
MD
LG