Linkovi

Evropa: Istraga o prodaji konjskog mesa


Skandal je izbio početkom meseca u Britaniji, kada je otkriveno da zamrznuta lazanja koju je prodavao prehrambeni gigant Findus sadrži konjsko meso

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis zatražio je pokretanje istrage o sve obimnijem skandalu u vezi sa prodajom konjskog mesa u Evropi i kažnjavanje firmi koje prodaju konjsko meso kao govedinu.

Fabijis je to juče izjavio francuskim medijima, dok je nekoliko velikih francuskih prodavaca hrane saopštilo da su opozvali lazanju, musaku i druge proizvode koji bi mogli da sadrže pogrešno markirano meso.

Skandal je izbio početkom meseca u Britaniji, kada je otkriveno da zamrznuta lazanja koju je prodavao prehrambeni gigant Findus, sa sedištem u Švedskoj, sadrži konjsko meso. Te obroke proizvela je francuska prehrambena kompanija Kogel - sa mesom kojim ga je uglavnom snabdevala francuska kompanija za preradu mesa Spangero.

Francuski ministar zaštite potrošača, Benoa Amon, rekao je da je poreklo konjskog mesa u Rumuniji, a kupovali su ga francuski, holandski, kiparski i drugi distributeri. Amon je rekao da će biti sprovedena šira istraga o mogućim prevarama u prehrambenoj industriji.

Iako nema izveštaja o zdravstvenim rizicima od konzumiranja konjskog mesa, ova prevara je uznemirila potrošače širom Evrope.
XS
SM
MD
LG