Linkovi

Krajnja desnica predstavlja viziju "Slobodne Evrope"


Frauke Petri, liderka stranke Alternativa za Nemačku
Frauke Petri, liderka stranke Alternativa za Nemačku

Nacionalistički lideri iz većih evropskih zemalja sastali su se u Nemačkoj da bi predstavili svoju viziju "Slobodne Evrope" koja predvidja raspad Evropske unije. Susret je održan na početku ove godine, koja im pruža izvesnu nadu da će postići pobede na nacionalnim izborima, poput Donalda Trampa u Americi.

Sastanku su prisustvovali francuska kandidatkinja za predsednika Marin Le Pen iz Nacionalnog fronta, Gert Vilders iz holandske Stranke slobode, Mateo Salvini iz Italijanske Severne Lige, Frauke Petri iz četiri godine stare stranke Alternativa za Nemačku i predstavnik austrijske Stranke slobode.

Vildersova anti-islamska stranka bi mogla da pobedi na holandskim izborima 15. marta. Le Pen je medju najpopularnijim kandidatima na izborima u Francuskoj u aprilu i maju. U Nemačkoj se izbori održavaju u septembru, a stranka Frauke Petri se nada da će ući u parlament.

Ohrabreni prošlogodišnjim glasanjem Britanije da napusti EU, populistički lideri krajnje desnice se sastaju pod sloganom "Sloboda za Evropu". Oni imaju za cilj da ojačaju veze izmedju njihovih stranaka, kao što su to činili i u prošlosti.

Organizatori navode da današnji sastanak okuplja "najviše političare nove Evrope".

XS
SM
MD
LG