Linkovi

Evrozona: Nezaposlenost 12 odsto


Nezaposlenost u Evropi na najvišem nivou
Nezaposlenost u Evropi na najvišem nivou

U Španiji i Grčkoj nezaposleno je više od četvrtine radne snage dok najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, ima stopu nezaposlenosti od samo 5,4 odsto

Nezaposlenost širom 17-očlane evrozone je prvi put dostigla 12 odsto. Statistička agencija Evropske unije - Evrostat - danas je saopštila da je ista stopa nezaposlenosti bila i u januaru i februaru.

Sve u svemu, procenjuje se da je u evrozoni nezaposleno više od 19 miliona ljudi. U drugom današnjem izveštaju se navodi je da je nivo proizvodnje u Evropi i dalje u padu i da taj sektor već 14 meseci za redom beleži smanjenje broja radnih mesta. Najnoviji izveštaj o tržištu rada i dalje ukazuje na vrlo različite stope nezaposlenosti u evrozoni.

U Španiji i Grčkoj nezaposleno je više od četvrtine radne snage, dok najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, ima stopu nezaposlenosti od samo 5,4 odsto. Evrozona i dalje nastoji da se oporavi od trogodišnje dužničke krize pojedinih zemalja.

Samo prošle nedelje, zemlje evrozone, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond, odobrili su finansijsku pomoć Kipru u vrednosti od 13 milijardi dolara. Kipar je peta zemlja kojoj su bil potrebne milijarde dolara finansijske pomoći kako ne bi pala pod stečaj.
XS
SM
MD
LG