Linkovi

EU: Bez sporazuma o regulisanju banaka


Ministri nisu postigli kompromis pošto su se francuski ministar finansija i njegov nemački kolega sukobili oko obima regulatornog nadzora

Ministri finansija 27 evropskih zemalja danas u Briselu nisu postigli sporazum o regulisanju banaka širom kontinenta.

Kompromis nije postignut pošto su se francuski ministar finansija Pjer Moskovici i njegov nemački kolega Volfgang Šojble sukobili oko obima regulatornog nadzora nad pojedinačnim bankama koji bi trebalo da ima Evropska centralna banka.

Moskovici je istakao da bi Centralna banka trebalo da reguliše svih 6 hiljada banaka u Evropi. Medjutim, Šojble smatra da bi bilo veoma teško dobiti odobrenje u nemačkom parlamentu za bilo kakav plan kojim bi se stotine lokalnih banaka u njegovoj zemlji podredile nadzoru Evropske centralne banke.

Šojble se založio za nadzor svega nekoliko desetina najvećih evropskih banaka, uključujući multinacionalnu Dojče banku. Pošto sporazum nije na vidiku, ministri finansija su saopštili da će se ponovo sastati 12. decembra, dan pre zakazanog samita evropskih lidera.

Španski ministar finansija, Luis de Gvindos, ukazao je da nije dovoljno rešavati probleme pojedinačnih banaka, već da treba uspostaviti bankarsku uniju širom evrozone - kako bi se obezbedila budućnost eura.
XS
SM
MD
LG