Linkovi

Prva tranša pomoći za španske banke


Evropska komisija je, u zamenu za slanje prve tranše pomoći, nametnula oštre restrikcije poslovanja četiri španske banke

Evropska unija uputiće prvu tranšu pomoći, u iznosu od 48 milijardi dolara, za četiri prezadužene španske banke koje su prethodno morale da znatno smanje kredite, investicije, radnu snagu, i da svojim investitorima nametnu ogromne gubitke.

Potpredsednik Evropske komisije Hoakin Almunja rekao je danas da će pomoć biti upućena Bankiji, banci NCG, Katalonskoj banci i Banci Valensije, da bi obnovile finansijsku stabilnost nakon što su pretrpele gubitke zbog davanja loših kredita za kupovinu nekretnina.

Almunja je dodao da su uslovi zajmova u skladu sa pomoći koja je izdvojena za ostale problematične evropske finansijske institucije. Članice eurozone su u junu postigle sporazum o 130 milijardi dolara pomoći španskim bankama.

U zamenu za prvu tranšu pomoći nametnute su oštre restrikcije poslovanja četiri banke, koje predviđaju smanjenje operacija za 60 odsto, i okončanje izdavanja kredita za izgradnju nekretnina. Zvaničnik Evropske komisije najavio je da će narednih nedelja biti odlučeno o pomoći ostalim španskim bankama.
XS
SM
MD
LG