Linkovi

Druga recesija u eurozoni


Demonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednje
Demonstracije širom Evrope zbog vladinih mera štednje

Podaci o ekonomskoj situaciji u Evropi uklapaju se u definiciju recesije kao pada ekonomskog rasta tokom dva uzastopna kvartala.

17 zemalja članica eurozone danas je saopštilo da se obim njihovih ekonomija u periodu od jula do septembra smanjio za jednu desetinu procenta, dok je tokom prethodna tri meseca pao za dve desetine jednog procenta. Ti podaci zadovoljavaju definiciju recesije kao pada ekonomskog rasta tokom dva uzastopna kvartala.

Prethodna recesija u eurozoni tokom 2008. i 2009. bila je uglavnom izazvana kolapsom sada ugašene američke investicione banke Liman braders. Medjutim, tekuća recesija koncentrisana je na samu Evropu. Za nju je karakterističan neujednačeni odgovor eurobloka na dužnicke krize evropskih vlada tokom protekle tri godine, rekordnu nezaposlenost i odobravanje paketa finansijske pomoći osiromašenim vladama Grčke, Irske i Portugala.

Nemačka i Francuska , dve najveće ekonomije eurozone, napredovale su neznatno u trećem kvartalu, obe za manje od dve desetine procenta. Medjutim, ekonomije Italije, Španije i Holandije su u kontrakciji.

Dugom ophrvane vlade eurozone uvele su oštre mere štednje kako bi smanjile deficit, ali su smanjenja troškova dovela do stagnacije ekonomskog rasta. Radnici širom južnog oboda eurozone žestoko protestuju zbog akcija svojih vlada, ali su evropski lideri rešeni da sprovedu svoje planove kako bi svoje dugove stavili pod kontrolu.

Stručnjaci predvidjaju da će ekonomija eurozone napredovati neznatno naredne godine, po stopi jedva iznad stagnacije.
XS
SM
MD
LG