Linkovi

Grčka prodaje obveznice kako bi izbegla stečaj


Vlada u Atini danas je prodala obveznice u vrednosti od preko 5 milijardi dolara u cilju izbegavanja stečaja kasnije tokom nedelje

Osiromašena Grčka prikupila je dovoljno novca za izbegavanje bankrotstva, koje je pretilo kasnije ove nedelje.

Vlada u Atini danas je prodala obveznice u vrednosti od preko 5 milijardi dolara, što će joj uz druga sredstva omogućiti da u petak namiri finansijske obaveze u vrednosti od preko 6 milijardi dolara.

Nešto ranije, Grčka je usvojila još jednu rundu mera štednje koje su tražili medjunaordni kreditori kao uslov za pružanje nove tranše drugog kredita u poslednje dve godine, u vrednosti od 40 milijardi dolara. Ministri finansija 17 zemalja evrozone tek treba da joj odobre ta sredstva, ali je francuski ministar finansija Pjer Moskovici rekao kako bi to trebalo da se dogodi pre kraja novembra.

Ministri finansija odobrili su plan da se rok Grčkoj za smanjenje duga produži do 2016. Medjutim, ekonomija te zemlje je u veoma lošem stanju, sa više od četvrtine radne snage bez zaposlenja. 2013. Grčka će ući u šestu godinu recesije.

Evropski lideri kažu da žele da Grčka ostane u evrozoni. Ekonomski analitičar Robert Halver iz Bader banke rekao je da je mogućnost da Atina napusti evrozonu sada stvar prošlosti.
XS
SM
MD
LG