Linkovi

Lideri vide grčke mere štednje povoljno


Žan Klod Junker, premijer Luksemburga i predsednik Evrogrupe

Šef ministara finansija evrozone, Žan Klod Junker: Grčka „ispunila“ svoja obećanja da će sprovesti smanjenje troškova i finansijske reforme

Medjunarodni kreditori Grčke napisali su povoljan izveštaj o nastojanjima Atine da kontroliše svoje troškove i dugove, što je ključni korak ka odobravanju nove tranše kredita toj zemlji.

Šef ministara finansija evrozone, premijer Luksemburga Žan Klod Junker, rekao je danas da su Evropska unija, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond izvestili da je Grčka „ispunila“ svoja obećanja da će sprovesti smanjenje troškova i finansijske reforme.
Grčki radncii su nedeljama protestovali na ulicama – povremeno uz nasilje – protiv uslova koje su postavili zajmodavci. Medjutim, Junker je rekao da je impresioniran nastojanjima grčkog parlamenta u proteklih nekoliko dana da usvoji novu rundu mera štednje, a juče i budžet za 2013.

Ministri finansija iz 17 zemalja evrozone se okupljaju u Briselu da bi razmotrili izveštaj kreditora o finansijskom stanju Grčke. Atina je u velikim dugovima i u petoj godini recesije, dok je više od četvrtine radne snage nezaposleno. Grčka navodi da će joj uskoro nestati gotovog novca i da će proglasiti bankrostvo ako ne bude dobila novu tranšu kredita u vrednosti od 40 milijardi dolara.

Ministri finansija verovatno neće preduzeti neposrednu akciju o pokušaju Grčke da dobije i dodatna sredstva. Medjutim, oni podržavaju zahtev Atine da joj se za dve godine – odnosno do 2016.- produži rok za uravnoteženje budžeta.
XS
SM
MD
LG