Linkovi

Sastanak lidera u Atini sa zajmodavcima


Hendikepirani i studenti danas u Atini blokirali ulaz u zgradu u kojoj su se sastali medjunarodni kreditori i grčki funkcioneri
Hendikepirani i studenti danas u Atini blokirali ulaz u zgradu u kojoj su se sastali medjunarodni kreditori i grčki funkcioneri

Jedan vladin pregovarač je rekao da su zajmodavci doveli u pitanje efikasnost vladinog plana štednje u vrednosti od 17 milijardi dolara

Studenti muzičke akademije i građani s hendikepom u utorak su protestovali na ulicama Atine, dok su grčki ministri - među kojima i ministar rada Janis Drucis - razmatrali najnoviji nacrt budžeta. Nekoliko desetina invalida rada i studenata blokiralo glavni ulaz u zgradu u kojoj se vode pregovori. Studentkinja muzike, Olga Janakopulu, rekla je da protestuje zbog pomanjkanja nastavnog kadra.

S druge strane, ministar rada objašnjava šta je bila tema razgovora :

“Detaljno smo razgovarali o visini minimalne zarade, o pitanju tela nadležnog za inspekciju rada i ocenama njegovog rada, zatim o strategiji za smanjenje nezaposlenosti i načinima da se umanje troškovi rada”, naveo je Drucis.

Budžet je sastavljen tako da omogućava pristup međunarodnoj pomoći daljim smanjenjem javnih troškova.

Cilj grčke vlade je da ove godine dostigne deficit od 1,5 odsto, a da do iduće godine vrednost suficita, pre otplate duga, bude 1,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. To bi bio prvi pozitivni balans u poslednjih 10 godina. Ali stići dotle - neće biti lako.

Ekonomista Don Smit kaže da je Španija, sa znatno većom ekonomijom, trenutno u centru pažnje, ali da će u narednih nekoliko meseci Grčka postati prava pretnja.

“Rizik od izlaska Grčke iz evrozone je sada manji, ali i dalje ostaje najveći rizik za globalnu ekonomiju tokom poslednjeg tromesečja, a i iduće godine”.

Inspektori takozvane “trojke”, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke tek treba da podnesu izveštaj, ali jedna stvar je sigurna – bez njihovog odobrenja neće biti novog paketa finansijske pomoći.

Jedan vladin pregovarač je rekao da su zajmodavci doveli u pitanje efikasnost vladinog plana štednje u vrednosti od 17 milijardi dolara. Atini je potrebno odobrenje za najnoviju rundu smanjenja budžeta da bi primila novu tranšu kredita, neophodnog da se izbegne bankrotstvo.

Španija još ne traži pomoć

Španski premijer, Marijano Rahoj rekao je danas regionalnim liderima da njegova stranka neće tražiti novi paket pomoći idućeg vikenda, prenosi agencija “Europa Press”. Neki analitičari smatraju da će Rahoj sačekati da prođu regionalni izbori 21. oktobra kako bi doneo odluku o eventualnom zahtevu za dalju finansijsku pomoć zemlji u kojoj je četvrtina stanovništva trenutno nezaposlena.
XS
SM
MD
LG