Linkovi

Grčka ekonomija naglo tone


Berza u Atini
Berza u Atini

Grčka ekonomija smanjila se deveti kvartal za redom, dok je stopa nezaposlenosti preko 23 odsto

Grčka ekonomija, pogodjena petogodišnjom recesijom, nastavlja da veoma naglo tone.
Atina je danas sapštila da se njena ekonomija od aprila do juna smanjila deveti kvartal za redom, zabeleživši smanjenje od 6,2 odsto nakon nešto većeg smanjenja ranije ove godine.

Prošle nedelje, dugom opterećena grčka vlada je izvestila da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji dostigla najviši nivo od preko 23 odsto.

U medjuvremenu, medjunarodni kreditori zahtevaju uvodjenje oštrih mera štednje u cilju smanjenja deficita, u zamenu za paket finansijske pomoći u vrednosti od 295 milijardi dolara. Grčki lideri tek treba da pripreme listu novih smanjenja troškova u vrednosti od 14 milijardi dolara, što je uslov za obezbeđivanje nove rate kredita u septembru, kako bi Grčka izbegla stečaj.

Grčke finansijske nevolje postale su na negativan način stalna tema predizborne kampanje američkog republikanskog kandidata Mita Romnija koji nastoji da pobedi demokratu, presednika Obamu, na novembarskim izborima. Romni je na jednom skupu tokom vikenda rekao da bi Sjedinjene Države, bez finansijskih reformi mogle da postanu kao Grčka.
XS
SM
MD
LG