Linkovi

Novi znaci slabljenja EU ekonomija


Berza u Londonu
Berza u Londonu

Prviredni rast u Velikoj Britaniji stagnira, Francuska ulazi u recesiju, dok je kreditni rejting Grčke ponovo snižen

Vodeće zemlje Evropske unije pokazuju nove znake slabosti. Industrijska proizvodnja i izvoz Njemačke opali su u junu, dok prema danas objavljenim podacima Velika Britanija neće zabilježiti značajniji privredni rast do kraja ove godine. Centralna banka Francuske saopštila je da očekuje da zemlja udje u recesiju u trećem kvartalu. Istovremeno, agencija "Standard end Purs" ponovo je snizila rejting Grčke.

Tim Velike Britanije nastavlja da odnosi zlato na Olimpijskim igrama u Londonu, međutim britanska ekonomija ne beleži iste rezultate. Banka Engleske previđa da će privredni rast gotovo stagnirati u 2012, možda najviše zbog negativnih posledica dužničke krize u eurozoni. U tromesečnom izveštaju o inflaciji, guverner britanske Centralne banke, Mervin King kaže da će rast u naredne dve godine iznositi oko 2 odsto godišnje, što je značajan pad u odnosu na očekivanih 2,67 odsto.

“Oporavak i rebalans naše privrede će biti dug i spor proces. Trebalo bi da tražimo inspiraciju u našem Olimpijskom timu, koji nam je pokazao važnost potpune posvećenosti ostvarivanju cilja koji je nekoliko godina ispred nas”.

Britanska ekonomija je krajem prošle godine ušla u drugu recesiju u poslednje 4 godine, a prošlomesečni podaci pokazuju da je u drugoj polovini 2012. učinak opao za 0.7 odsto. Banka Engleske obećala je da će do kraja leta otkupiti dodatnih 50 milijardi funti vladinih obveznica. Sada se čuje da će to biti kratkoročna, ali skromna pomoć. Sara Hjuin, ekonomista iz kompanije “Standard Chartered” kaže da je to delom zbog pada inflacije, koja je u junu iznosila 2,4 odsto.

“Dobra vest u pogledu stava Banke Engleske jeste to da se inflacija kreće u dobrom smeru. Ono što nas zanima je kolika će inflacija biti za 2 godine, odnosno da li će biti ispod poželjne granice jer bi u tom slučaju morali da najave dodatne mere za oporavak privrede”.

Takođe se očekuje da će i Francuska upasti u recesiju u trećem tromsečju jer je u drugom već zabeleženo smanjenje privrednog rasta od 0,1 odsto. A situacija nije ništa bolja ni u Grčkoj, gde agencija za rejting “Standard end Purs” potpiruje već usijanu atmosferu. “Standard end Purs” sada je smanjio rejting Grčke sa “stabilnog” na “negativan” uz napomenu da će kako se ekonomske prilike budu pogoršavale, zemlji najverovatnije biti potrebno još kapitala. Postavlja se pitanje, međutim, posle već nekoliko smanjenja rejtinga Grčke, koliko su ocene agencija za rejting uopšte relevantne?

“Svi znaju da je Grčka već pod ozbiljnim pritiskom. Kamate na pozajmice su izuzetno visoke, u teškoj su situaciji i nije mnogo verovatno da će ostati još dugo vremena u eurozoni s obzirom da ne mogu ponovo da izađu na tržište, i neće moći još duže vreme”, ističe analitičar tržišta Angus Kembel.

Grčka berza bila je nestabilna posle objavljivana smanjenja rejtinga. Evropa je obećala pomoć Grčkoj koja se bori sa otplaćivanjem duga, međutim iz sedišta Evropske unije odnedavno dolaze manje sigurne izjave. Predsednik eurogrupe, Žan-Klod Junker rekao je da bi, iako prestanak korišćenja evra u Grčkoj ne bi bio idealno rešenje, to moglo da bude “izvodljivo”.
XS
SM
MD
LG