Linkovi

Alarmantne informacije o grčkoj ekonomiji


Žena skuplja hranu iz kante za djubre u Solunu
Žena skuplja hranu iz kante za djubre u Solunu

Zamenik ministra finansija je rekao da će se grčka ekonomija, koja je već pet godina u recesiji, smanjiti za 6,7 odsto ove godine

Atina je saopštila da se recesija u Grčkoj produbljuje i da će do kraja nedelje predstaviti medjunarodnim revizorima „alarmantne“ podatke o ekonomskoj situaciji u zemlji, u novom nastojanju da ublaži uslove najnovijeg paketa finansijske pomoći.

Portparol Grčke vlade je u današnjem TV intervjuu opisao ekonomske podatke kao „zapanjujuće“, dodavši da oni „bez sumnje pokazuju“ da mere štednje koje traže grčki kreditori štete ekonomiji, umesto da joj pomognu.

Zamenik ministra finansija Hristos Stajkuras je rekao da će se grčka ekonomija, koja je već pet godina u recesiji, smanjiti za 6,7 odsto ove godine u poredjenju sa prethodnom prognozom od 4,5 odsto. Prema najnovijim podacima objavljenim u martu, više od 20 dosto Grka je nezaposleno.

Funkcioner Evropske komisije, Horst Rajhenbah, danas je izjavio da Grčka mora da počne da otplaćuje više od 7 milijardi dolara koje duguje snabdevačima, poput farmaceutskih i gradjevinskih kompanija, kako bi upumpala više novca u posustalu ekonomiju. „Bilo bo veoma teško poboljšati stanje grčke ekonomije, čak i uz ove reforme, ako se ne reši veoma teška situacija u pogledu pristupačnosti sredstava.

A prvi korak je da se plate zaostali dugovi koji su se nagomilali i takođe, očigledno, dodatna poreza, što je posebno važno za izvoznu industriju koja se bori sa sve većim teškoćama“, rekao je Rajhenbah.
XS
SM
MD
LG