Linkovi

Nezaposlenost u evrozoni 11 odsto


Analitičari kažu da bi dalje posustajanje privrede moglo narednih meseci da još više poveća broj nezaposlenih

Prema današnjem saopštenju Evropske unije više od 17 miliona ljudi u evrozoni je bez posla dok stroge mere štednje sprečavaju otvaranje novih radnih mesta. Revidirana procena nezaposlenosti za mart podignuta je na 11 odsto, a Unija kaže da isti procenat važi i za april. To je najviši nivo nezaposlenosti od početka izračunavanja za eurozonu, 1995. godine.

Analitičari kažu da bi dalje posustajanje privrede moglo narednih meseci da još više poveća broj nezaposlenih, možda sve do kraja ove godine. Funkcioneri eurozone nastoje da podstaknu rast privrede dok se istovremeno već treću godinu bore sa dužničkom krizom.

Najnoviji statistički podaci pokazuju velike razlike među pojedinačnim zemljama evrozone, odnosno da najzaduženije zemlje imaju najvišu stopu nezaposlenosti. U Španiji je ta stopa proteklih meseci bila veća od 24 odsto, u Grčkoj gotovo 22, dok u Portugalu premašuje 15 odsto.

Nasuprot tome, u ekonomski snažnoj Nemačkoj stopa nezaposlenosti je 5,4 odsto, a u Luksemburgu, Holandiji i Austriji je čak i niža.
XS
SM
MD
LG