Linkovi

EK za pomoć ugroženim bankama


Evropska komisija predlaže osnivanje bankarske unije koja bi podelila teret spasavanja problematičnih banaka

Evropska komisija zatražila je direktnu pomoć ugroženim bankama u evrozoni, dok se Španija bori da obezbedi novac za preuzimanje jedne od svojih najvećih banaka.

Komisija je saopštila da bi zemlje evrozone trebalo da razmotre uspostavljanje „bankarske unije“, koja bi podelila teret spasavanja banaka obimnim objedinjavanjem loših kredita. To bi pomoglo Španiji, koja razmatra kako da plati 24 milijarde dolara za preuzimanje „Bankije“.

Bankarska unija bi olakšala breme prezaduženih država evrozone, koje sada pokušavaju da izađu na kraj sa problemima prezaduženih banaka unutar svojih granica. Međutim, taj predlog bi gotovo sigurno naišao na protivljenje najjačih evropskih kreditora, kao što su Nemačka, Finska i Holandija, čije su vlade i birači sve nezadovoljniji zbog izdvajanja sve veće pomoći državama evrozone sa najslabijim ekonomijama.

Evropska komisija kaže da je Španija na vrhu njene liste ugroženih ekonomija i da će joj možda biti potrebno više vremena da uskladi deficit sa evropskim obavezama. Zbog strepnji u vezi sa španskim bankarskim sistemom, akcije na glavnim evropskim i američkim berzama su pale za više od 1 odsto.
XS
SM
MD
LG