Linkovi

Presudni dani za euro


Sve su oči sada uprte u Nemačku, koja bi, spašavajući euro, spasila i svoj AAA rejting status.

Po svemu sudeći, euro preživljava presudne dane - čeka se na izvještaj o Grčkoj i efektima mjera tamošnje vlada, španski deficit bi mogao biti viši nego sto se predvidjalo, a u Privremenom Evropskom fondu ponestaje para. Sve su oči sada uprte u Nemačku, koja bi, spašavajući euro, spasila i svoj AAA rejting status.

Kako sve više rastu svote potrebne za spas posrnulih u euro-zoni, tako se sve više postavlja pitanje gdje su očekivani efekti? U Briselu, i ne samo ovdje, sve je jasnije da kriza ulazi u svoju konačnu fazu , kada će se odlučivati sa jedne strane, o njenom uspješnog gašenju, a ako to izostane, posljedice bi mogle biti ravne krahu euro-konstrukcije - dok medjunarodna “trojka” u Atini svodi račune jasnog neuspjeha grčkih vlasti da provedu obećane mjere, Španci polako odustaju od uvjeravanja drugih da bez punog paketa od 100 milijardi eura pomoći mogu preživjeti.

Ovdje se tim povodom podsjećaju da su slično na početku tvrdili i u Grčkoj, Irskoj i Portugalu, pa su na kraju pokupili sve što im je ponudjeno. Drugi je problem što je privremeni evropski fond, težak na početku 440 milijardi eura, već potrošio veći dio svote na dosadašnje davljenike, a stalni Stabilizacijski mehanizam još nije uspostavljen.

I ovdje svi gledaju u Njemačku, koja najmoćnija, ima svezane ruke dok njen Ustavni sud ove jeseni ne kaže da je ovoliki njemački angažman i ulaganja na štetu samih Nijemaca. Do tada, ne smije biti žurbe, i novac, ovaj put Španiji, mora doći tek kada se za to ispune uslovi.

"Trojka će nadgledati ispunjenje preduslova i u slučaju Španije će biti primjenjeno stiktno uslovljavanje", istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

U prevodu, Špance čekaju teška vremena - kaiš će morati još više biti stegnut, a reforma bankarskog, kao i cijelog finansijskog sistema države je neminovna. Medjutim, da li će biti vremena za to? Dok se završi evropska supervizija, sačine izvještaji briselskoj centrali i Evropskoj centralnoj banci, čak i ako sve bude u redu, 100 milijardi neće stići do Madrida do početka naredne godine. Šta je izlaz? Iako zvuči poput one da su poslije bitke svi generali, veća centralizacija euro-finansijskih institucija je neminovna, primjetio je to i novi učesnik evropskih skupova na vrhu, hrvatski premijer Zoran Milanović.

A njihov prvi susjed na sjeveru se sve češće pominje kao novi kandidat za evropsku pomoć. Kako je red ispred njih dug, više se ne postavlja pitanje da li, već od čega?

"Nije pitanje solidarnosti, problem je novac za njeno finansiranje.", konstatuje slovenački premijer, Janez Janša.

Biće ovo za euro vruće ljeto... Kratak odmor, ako ga uopšte i budu imali, evropski zvaničnici bi trebali iskoristiti da duboko udahnu vazduh i upuste se u finiš trke u kojoj, na žalost, drugo mjesto ne donosi medalju.
XS
SM
MD
LG