Linkovi

Madjarska pod pritiskom EU


Madjarska pod pritiskom EU
Madjarska pod pritiskom EU

Evropska unija vrši sve snažniji pritisak na Madjarsku da sprovede reforme, upozoravajući da nije uspela efikasno da kontroliše budžetski deficit, kao i da njen novi Ustav možda nije u skladu sa zakonom.

Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren izjavio je da vlada u Budimpešti nije uspela trajno da dovede svoj deficit ispod nivoa od 3 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji nalaže Evropska unija. Ren je naveo da bi Unija mogla da uskrati razvojne fondove Madjarskoj, ako ne obuzda državnu potrošnju.

Evropska unija je takodje saopštila da privodi kraju reviziju čiji je cilj da ustanovi da li novi Ustav Madjarske krši standarde Unije jer smanjuje nezavisnost pravosudja, centralne banke i agencije za zaštitu podataka. Neki kritičari kažu da bi ustavne promene koje je u decembru usvojila parlamentarna većina premijera Viktora Orbana mogle da nekadašnju zemlju sovjetskog bloka vrate u stanje autoritarne države.

Madjarska traži od Unije i Medjunarodnog monetarnog fonda MF-a paket za finansijsko spasavanje u iznosu od 25 milijardi dolara, ali su razgovori o toj pomoći zamrznuti posle usvajanja ustavnih odredbi koje se odnose na centralnu banku.

U medjuvremenu, čak je i Nemačka, najmoćnija ekonomija Evrope, saopštila da nije imuna na posledice usporavanja evropske ekonomije i dvogodišnje dužničke krize. Nemačka je danas saopštila da se njen ekonomski rast smanjio za četvrtinu procenta u poslednja tri meseca 2011.

XS
SM
MD
LG