Linkovi

Novi protesti u Grčkoj


Protest grčkih policajaca, Atina, 8. jul 2013.

Grčka je suočena sa novim protestima zbog mera štednje. Ovog puta su u pitanju pripadnici policije i opštinski radnici.

Uz zvuke sirena policajci u štrajku su danas blokirali saobraćaj u Atini na početku trodnevnih protesta širom zemlje. Oni demonstriraju protiv zahteva medjunarodnih kreditora da Grčka otpusti hiljade vladinih službenika u zamenu za novu tranšu kredita zemlji, koja je zapala u tešku dužničku krizu.

Parlament bi kasnije tokom nedelje trebalo da glasa o merama štednje. To je najnoviji u nizu nepopularnih koraka koje je Grčka bila primorana da preduzme kako bi obezbedila veća sredstva od evropskih suseda - Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Zajmodavci su se prošle nedelje složili da pruže novu tranšu kredita u vrednosti od 9 milijardi dolara kako bi se sprečilo bankrotstvo zemlje, ali samo ukoliko se Atina složi da ukine 15,000 radnih mesta do kraja 2014. i ove godine prebaci još 12,500 službenika na druga radna mesta.

Predstavnik policije, Petros Varelas rekao je da vladini službenici žele da znaju kako će ih ta otpuštanja pogoditi, jer je za njih, kako se izrazio, suspenzija neprihvatljiva.

Opštinske valsti širom Grčke su suspendovale usluge na tri dana. Funkcioneri sindikata su za sutra pozvali na opšti štrajk.
XS
SM
MD
LG