Linkovi

Nesigurna budućnost Grčke u evrozoni


Nesigurna budućnost Grčke u evrozoni
Nesigurna budućnost Grčke u evrozoni

Strahovanje da bi nestabilna politička situacija u Grčkoj, kao i promjena lidera u Francuskoj, mogli da podriju mjere štednje u eurozoni doveli su do pada vrijednosti eura, na početku trgovine na berzama, na najniži nivo u poslednja gotovo tri mjeseca. Na tržišta širom svijeta utiču obnovljena nagađanja da bi Grčka moglo da bude prva zemlja koia će napustiti eurozonu.

Treći dan pregovora o formiranju nove vlade u Grčkoj i političari i investitori su zabrinuti. Janis Tragakis, novoizabrani konzervativni poslanik, kaže da su demokratija i euro ugroženi.

"Logika mora da prevlada kako bi se pronašlo rješenje jer ukoliko se to ne dogodi, biće ugrožena evropska orjentacija naše zemlje”.

Ta mogućnost dovela je do pada vrijednosti eura, kao i cijene energenata i sirovina. Džejson Koniber, direktor mjenačnice Kembridž Merkantajl, strahuje da bi grčko odbijanje trenutnog sporazuma o finansijskoj pomoći, moglo da izazove katastrofu.

Ukoliko bi se to dogodilo, povjerenje u euro bi bilo potpuno izgubljeno. Svi koji imaju bilo kakav prihod u eurima trebalo bi u narednih pola godine da zaštite svoje kompanije od rizika”.

Dvije glavne grčke partije koje podržavaju međunarodnu pomoć nisu osvojile većinu, dok stranka ljevice, koja je zauzela drugo mjesto, smatra dogovor sa Evropskom unijom i MMF-om ništavnim. To je podstaklo nagađanja u pogledu sposobnosti zemlje da izbjegne bankrostvo. Visoki evropski zvaničnici danas su poručili Atini da mora da poštuje dogovore sa Briselom, te da neće biti novih pregovora o sporazumu o budžetskoj disciplini.

Postoji sporazum između Grčke i eurozone, svih članica eurozone i evropskih institucija. Grčka mora da poštuje ovaj sporazum, kao što to i druge zemlje moraju da urade. Ovdje se ne postavlja samo pitanje kredibiliteta Grčke, već i cjelokupne eurozone. Veoma je važno shvatiti da će nepoštovanje ovog sporazuma imati negativne posljedice po Grčku”, konstatuje Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije.

Njemački šef diplomatijee Gvido Vestervele je pak naglasio da je na Grcima da odluče da li žele da ostanu u eurozoni.

„Budućnost Grčke u eurozoni je u rukama te zemlje. Ona će sama odlučiti kojim putem želi da ide. Mi smo dali ponudu, pokazali solidarnost i postigli sporazum o finansijskoj pomoći. Ozbiljna pomoć zahtijevala je i reforme i napore na unutrašnjem planu, kako bi imali održivo rješenje za krizu. Moram međutim da kažem da me je mnogo zabrinulo ono što sam u poslednjih nekoliko sati čuo od grčkih političara”.

Jen Lambregts iz Rabobanke smatra da je budućnost Grčke u eurozoni nesigurna.

Rekao bih da je mogućnost da Grčka napusti eurozonu sve veća, oko 60 do 70 odsto, s obzirom na to da bi mogla da bude žrtveni jarac na oltaru nove Evrope, koja se oblikuje, a i ljudi sve više gube strpljenje”.

Napetoj situaciji na tržištima doprinosi i najava novoizabranog francuskog predsjednika Fransoa Olanda da će se više fokusirati na rast, nego na štednju, što je potez koji će vjerovatno izazvati nezadovoljstvo u Njemačkoj. U aktuelnom ekonomskom sivilu, postoji međutim jedan tračak svjetslosti - u martu je porastao njemački izvoz i uvoz. Podaci nagovještavaju da se najveća evropska ekonomija brani od dužničke krize malo bolje od ostalih. Ni ta zemlja međutim neće moći da izbjegne probleme, ukoliko Grčka ipak napusti euro.


XS
SM
MD
LG