Linkovi

Grci blokirali razgovore sa "trojkom"


Protesti u Grčkoj
Protesti u Grčkoj

Evropa se danas približila odobravanju odluke o povećanju fonda za finansijsku pomoć zemljama koje je zahvatila dužnička kriza. Austrija je 14-a od ukupno 17 zemalja eurozone koja je danas odobrila plan o povećanju fonda pomoći na 593 milijarde dolara. Parlamenti Malte, Holandije i Slovačke još uvijek treba da odobre taj plan. U medjuvremenu u Grčkoj se nastavljaju protesti protiv mera štednje koje je vlada uvela kao dio rešenja za dužničku krizu.

Vladini službenici u Grčkoj štrajkuju već drugi dan za redom zbog kontroverznih mera štednje. Predstavnici tri medjunarodne organizacije – Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a, poznatih kao “trojka” nisu mogli da obave planirane razgovore u ministarstvu za transport koje su zaposeli demonstranti. Oni kažu da su već podneli dovoljno žrtava.

Nismo dobili plate od juna. Poslednji put smo plaćeni u maju, a sada nam zbog mera štednje skidaju 400 evra mesečno. Moja plata je iznosila hiljadu evra, a sada treba da dobijem 600 evra. Ko može da živi sa takvom platom?”, kaže medicinska sestra Kiriaki Vuju.

Demonstranti su takodje sprečili medjunarodne predstavnike da održe razgovore u ministarstvu finansija. Sastanak je na kraju održan u kancelariji zamenika premijera. Predstavnici “trojke” treba da procene da li Grčka može da povuče tranšu od 8 milijardi evra kako bi izbegla stečaj sledećeg meseca. Analitičari očekuju da će Grčkoj biti dozvoljeno da iskoristi tu tranšu, ali i pored toga preovladjuju procene da Atina neće uspeti da izbegne stečaj narednih meseci.

Trojka bi trebalo da podnese izveštaj o efektima mera štednje u Grčkoj za dve do tri nedelje. U medjuvremenu, Grčki premijer Jorgos Papandreu sastao se u Parizu sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem. Papandreu je nastojao da uveri svog domaćina u rešenost Grčke da prevazidje krizu:

“Želim da predočim sasvim jasno da je Grčka – da smo ja, moja vlada i grčki narod odlučni da izvršimo sve neophodne promene, da podnesemo sve potrebne žrtve sa naše strane, da sprovedemo sve neophodne reforme pre svega zato što želimo da izmenimo Grčku da je učinimo konkurentnom, socijalno pravednom i transparentnom zemljom.”

Francuski predsednik je pružio podršku svom gostu rekavši da zna da su Grci podneli mnoge žtve tokom proteklih meseci i nedelja.

“Nije moguće da napustimo Grčku - iz ekonomskih kao i moralnih razloga.”

Grčka dužnička kriza i odugovlačenje sa rešenjima predstavlja veliki teret sa zajedničku evropsku valutu - evro, dok su evropski berzanski indeksi zabeležili najgori kvartal od finansijske krize 2008.

XS
SM
MD
LG