Linkovi

Pomoć Grčkoj, Španija nova briga


Čistač cipela sedi ispred zatvorene radnje ispisane grafitima u centru Atine, 12. mart, 2012.
Čistač cipela sedi ispred zatvorene radnje ispisane grafitima u centru Atine, 12. mart, 2012.

Danas su se u Briselu ponovo okupili ministri eurozone, da bi zaključili posao oko davanja Grčkoj druge po redu finansijske injekcije, vrijedne 130 milijardi eura. S obzirom da je Atina ispunila sve preduvjete, očekuje se pozitivna oduka ministara najkasnije do srijede.

Nakon što su privatni sektor i banke uspješno sa Grčkom zaključili krajem prošle sedmice sporazum o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, pri čemu investitori gube preko 70 posto zarade, svi su se uvjeti stekli da danas, dolazeći na satanak euro-grupe, njen šef Žan Klod Junker kaže :

"Vjerujem da će radna euro-grupa svoju konačnu odluku donijeti u srijedu, ali kada je riječ o principima, nema sumnje da će drugi po redu program pomoći biti odobren i upućen Grčkoj."

Uz situaciju u kojoj se mora kajš stezati do nezapamćene tačke gdje se, sem štednje, Grčka mora potpuno transformisati u državu sa efikasnom i izdrživom administracijom, a društvo navići da i najbogatiji plaćaju poreze, ministru finansija Evangelosu Venizelosu ne preostaje ništa drugo nego da kaže- mi ćemo izdržati.

“Sa naše strane, cilj nam je puna implemantacija programa i povratak Grčke razvoju."

Podršku Grčkoj dali su i Njemci. Nihov ministar finansija, Volfgang Šojble je uvjeren da, sada kada su se stekli svi preduvjeti, nema razloga da se u najskorije vrijeme, još ove sedmice, Grčkoj ne odobri novi paket pomoći. Riječ je samo o formalnostima, kaže on, dolazeći na skup ministara eurozone.

Medjutim, priča o Grčkoj se još nije ni smirila, a dolazi nova- o Španiji koja bilježi sve lošije ekonomske rezultate. Javni deficit je alarmantnih gotovo 6 posto, nezaposlenost najviša u EU. Po hitnom postupku, Evropska komisije je u Madrid poslala eksperte da utvrde da li Španija treba da plati kaznu za prekoračenje javnog duga ili će joj se za još neki promil proširiti manevarski prostor.

XS
SM
MD
LG