Linkovi

Samit evropskih lidera u Briselu


Predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, na samitu Evropske unije u Briselu, 30. januar, 2012.
Predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, na samitu Evropske unije u Briselu, 30. januar, 2012.

Samit koji je počeo danas poslijepodne u Briselu jeste jedan od ključnih. Fiskalna stabilnost ima konture ali ne i rezultate, dok pred vratima skupa belgijski radnici demonstriraju tražeći vise socijalne pravde u onome što im je nova vlada priredila kao novogodišnji paket štednje.

Evropljani su, čini se, na korak do uspostave mehanizma koji bi budžetske dubioze država članica trebao spremiti u prošlost. Njemačka kancelarka Angela Merkel koja , na sreću, još ne odustaje od evropskog koncepta i eura, ne krije optimizam.

"To znači da će ubuduće u svakoj od država postojati zakon o budžetu, koji će stvoriti ograničenje deficita i osigurati da se poštuje budžetska disciplina”.

Medjutim, sve lijepo stoji na papiru, a život govori drugačije. Preko 23 miliona nezaposlenih, četvrtina od ukupne mlade populacije bez uspjeha traži bilo kakvo zaposlenje, dok u isto vrijeme, Evropa rapidno stari, pretvarajući se u društvo sve starijih i medju njima sve bogatijih i mladih koji nemaju ništa. Oni izmedju, radninci, poput belgijskih, gube tlo pod nogama. Vlade, poput belgijske, žureći da srežu budžete, režu ih tamo gdje su u pitanju mehanizmi socijalne zaštite. Želimo više socijalne pravde, uzvikuju tako danas Belgijanci, u generalnom štrajku obraćajući se svojim ali i evropskim adresama.

“Evropa mora biti socijalna ili je neće biti i tražimo da Evropa pomogne kada je riječ o budžetskim deficitima, trebaju nam evropske obveznice, jer su države spašavale banke a sada su države te koje treba spašavati”, kaže vodja sindikata ABVV, Rudi De Luv.

Jasno sam rekao evropskim liderima da fiskalna unija nije najvažniji problem – najvažnija stvar je da Evropljani očekuju rješenje za nezaposlenost, nezaposlenost medju mladim ljudima koji očekuju, pored bužetskih rezanja, takodje stimulisanje rasta. To su, po meni, iznimno važna očekivanja”, naglasio je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Vrijeme političkih pamfleta je prošlo- Evropi trebaju rješenja i trebaju joj odmah.

“Konačni cilj našeg posla je bolji život za sve”, naveo je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Treba reći i to da skupu po prvi put, u svojstvu aktivnog posmatrača, prisustvuje i hrvatski premijer Zoran Milanović, kojega je primio i predsjednik Evriopskog vijeća te nakon sastanka poručio ostatku Zapadnog Balkana da bi Hrvatska trebala biti primjer i podsticaj na putu reformi i evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG