Linkovi

EU zabranila uvoz semenja iz Egipta


Prodavac semena peskavice u radnji u Kairu, Egipat

Evropska unija je zabranila uvoz nekih vrsta semenja iz Egipta posle zaključka da je jedna pošiljka semenja peskavice iz te zemlje najverovatnije izvor zaraze agresivnom baketerijom Ešerihija koli, od koje je umrlo najmanje 49 ljudi.

EU je uvela zabranu danas pošto je agencija za bezbednost hrane saopštila da je pošiljka semenja peskavice uvezena 2009. verovatno veza izmedju velike epidemije Ešerihije koli u severnoj Nemaškoj i manje epidemije u blizini Bordoa u Francuskoj. Medjutim, funkcioneri navode da nisu mogli da isključe da su i druge pošiljke ovog semenja uvezene iz Egipta od 2009. takodje mogle da budu izvor zaraze.

Evropska unija je saopštila da sve pošiljke semenja peskavice uvezene u Evropu u poslednje dve godine od strane jedne neimenovane kompanije označene kao izvor kontaminacije semenja moraju biti povučene sa tržišta, testirane i potom uništene. Zabrana daljeg uvoza produžena je do 31. oktobra.

Evropska agencija za bezbednost hrane saopštila je da se smrtonosna kontaminacija semenja odigrala pre nego što je seme prebačeno iz skladišta nemačkog uvoznika. Semenje je potom posadjeno, uglavnom na jednoj organskoj farmi u severnoj Nemačkoj, odakle su potrošači konzumirali mladice.

Bezbednosni funkcioneri apelovali su na sve zemlje uvoznice semenja da istraže šta se desilo sa pošiljkama kako bi sprečile dalje širenje smrtonosne bakterije. Takodje je preporučeno potrošačima da ne uzgajaju mladice i da ih ne jedu dok nisu u potpunosti skuvane.

Od ove smrtonosne bakterije razbolelo se preko 4000 ljudi u 16 zemalja, uglavnom u Nemačkoj, gde su zabeleženi svi, osim dva smrtna slučaja.

Evropska agencija za bezbednost hrane je saopštila da je pomenuto semenje kontaminirano ljudskim ili životinjskim izmetom. Pored uzgajanja mladica, seme peskavice često se koristi u kari sosovima i mešavinama začina. Lišće peskavice se obično koristi kao lekovita biljka.

XS
SM
MD
LG