Linkovi

Klice pasulja uzrok epidemije u Evropi


Žena drži klicu pasulja u Nemačkoj, 5. juni, 2011.
Žena drži klicu pasulja u Nemačkoj, 5. juni, 2011.

Nadležni u Nemačkoj su saopštili da veruju da su smrtonosnu epidemiju ešerihije koli, od koje su u Nemačkoj preminule 22 osobe, izazvale lokalno gajene klice pasulja. Ministar poljoprivrede Donje Saksonije Gert Lindeman je danas izjavio novinarima da će sutra biti poznati konačni rezultati testova.

On je stanovništvu na severu Nemačke preporučio da odmah prestanu da koriste u ishrani klice pasulja. Lindeman je rekao da je kompanija u Uelzenu zatvorena, kao verovatni izvor zaraze. Zdravstveni zvaničnici su danas izvestili da su u Nemačkoj preminule još tri osobe, čime se broj smrtnih slučajeva povećao na 22.

Osim žene koja je posle posete Nemačkoj preminula u Švedskoj, sve ostale žrtve su umrle u granicama Nemačke. Zdravstvene vlasti su saopštile da je do sada zaraženo oko dve hiljade ljudi, pretežno u Nemačkoj. Još deset evropskih zemalja i Sjedinjene Države, prijavile su 90 zaraženih, od kojih su svi nedavno boravili u Nemačkoj.

Ovo je najsmrtonosnija zaraza povezana sa ešerihijom koli i, po svemu sudeći, druga ili treća najveća po broju obolelih. Naučnici kažu da je reč o do sada nepoznatoj genetskoj kombinaciji dva različita soja bakterije ešerihije koli.

XS
SM
MD
LG