Linkovi

E-koli usmrtila 11 osoba u Nemačkoj


Kontaminirano povrće u Evropi
Kontaminirano povrće u Evropi

Smrtonosna vrsta bakterije ešerihija koli koja je, kako se sumnja, potekla od zagađenih španskih krastavaca, usmrtila je najmanje 11 ljudi u Nemačkoj i zarazila još stotine u, kako stručnjaci navode, najvećoj epidemiji te vrste u svetu.

Zdravstveni funkcioniri nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Austriju, povlače špansko povrće iz radnji i zaustavljaju dalji uvoz zbog zabrinutosti da bi epidemija mogla da se proširi.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti istražuje te incidente kako bi utvrdio uzrok i obim rizika. Isti centar je saopštio da su pacijenati u Nemačkoj dobili hemolitični uremični sindrom HUS.

Prema evropskim zdravstvenim funkcionerima, ova epidemija jedna je od najvećih u svetu i najveća ikada zabeležena u Nemačkoj. Većina slučajeva je otkrivena u Hamburgu, u severnoj Nemačkoj.

HUS je ozbiljna bolest i može da dovede do smrti jer pogadja bubrege, krv i centralni nervni sistem.

Španski ministar za čovekovu sredinu Rosa Aguilar prošle nedelje je rekla da je suviše rano znati gde je došlo do kontaminacije i da se to moglo desiti i van zemlje iz koje je povrće poteklo.

O slučajevima HUS-a izvešteno je iz Švedske, Danske i Holandije.

Francuska novinska agencija beleži da su Belgija i Rusija takodje zabranile uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda iz Španije.

XS
SM
MD
LG