Linkovi

EU: Želimo da zadržimo Grčku


Predsednik EK, Barozo (levo) sa grčkim premijerom Papademosom na sastanku u Briselu protekle nedelje
Predsednik EK, Barozo (levo) sa grčkim premijerom Papademosom na sastanku u Briselu protekle nedelje

Evropa želi Grčku u svojoj evrozoni, rekao je danas predsjednik Evropske komisije, Manuel Žoze Barozo, koji je pozvao Atinu da konačno predoči sporazum ključnih političkih stranaka u zemlji o programu ispunjavanja obećanih mjera štednje i dovodjenja budžetske potrošnje u kontrolisane okvire. Istovremeno, iz Brisela se čuju glasovi da odlazak Grčke neće napraviti pretjeranu štetu.

Bez pretjerivanja - evropske oči su uprte u Grčku, odakle se očekuje vijest o konačnom dogovoru političkih partija o planu izlaska iz krize, potvrdio je to i predsjednik Evropske komisije, nakon današnjeg sastanka sa bivšim predsjednikom evropske vlade, Žakom Delorom.

"Želimo Grčku u evrozoni. Evropska komisija je od početka jasno govorila da je to važno, ne samo za Grčku već i za evropski projekat da se Grčka zadrži u evrozoni. Zbog toga tražim od političkih partija u Grčkoj da se posvete zajedničkom cilju, jer je to važno i za njih. Važno je dati podršku naporima kakve ulažemo sa grčkom vladom da bi se uspostavio novi program koji bi zemlju zadržao u evrozoni. Želim da bude jasno - pozivam različite političke partije u Grčkoj da rade zajedno za ono što je, vjerujemo, bolja budućnost za zemlju koju veoma cijenimo i koju želimo da zadržimo u našoj Uniji i, naravno, evrozoni", rekao je predsjednik EK, Žoze Manuel Barozo.

U međuvremenu, evropska komesarka za digitalnu agendu, Holandjanka Neli Kres, je za jedne holandske novine dala izjavu da eventualni odlazak Grčke iz evrozone neće izazvati tragediju kao što se vjeruje. "Uvijek govore, ako jedna država ode ili bude zamoljena da ode, to će voditi kolapsu. To jednostavno nije istina", rekla je evropska komesarka, potvrdjujući na neki način sve učestaliji stav o tome da odlazak Grka iz evrozone nije nemoguć i da se treba pripremiti i na takvu mogućnost.

Zvanični Brisel, za to vrijeme, zabrinuto posmatra štrajkove u Grčkoj u sve snažnijem uvjerenju da same mjere štednje, koje se po pravilu sprovode nad onima koji ih najteže podnose, neće riješiti ni grčki ni evropski problem.

XS
SM
MD
LG