Linkovi

EU uz London u optužbama na račun Moskve


Britanska premijerka Tereza Mej, 14. mart 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej, 14. mart 2018.

Ministri spoljnih poslova EU su jednogasno podržali Veliku Britaniju u osudi napada nervnim gasom u Salisburiju i vrlo ozbiljno prihvataju obtužbe Londona na račun Moskve, od koje se traži da hitno u saradnji sa Svjetskom organizacijom za zabranu hemijskog oružja otkrije podatke o svom vojnom programu Novičok. Uz ovo, evropski zvaničnici su sa Britancima konačno postigli dogovor o prelaznom periodu razdruženja - trajaće 21 mjesec i završiće se posljednjeg dana decembra 2020. godine.

Nakon što su prije dvije sedmice nervnim gasom napadnuti Sergej Skripal, za kojeg se tvrdi da je bio dvostruki špijun i njegova ćerka Julija, za šta je vlada u Londonu optužila Rusiju, podršku Britancima su dali i ministri spoljnih poslova EU. Oni od Rusije traže punu saradnju i istragu, uz učešće Svjetske
organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja.

"Riječ je o izjavi 28-ce, dakle i Velike Britanije i rezultat je našeg dosadašnjeg rada. Još je važnije što su inspektori Svjetske organizacije za zabranu hemijskog oružja danas doputovali u Veliku Britaniju da se prava poruka uputi u pravo vrijeme. Bićemo na ovo fokusirani, a o ovome će biti govora kasnije ove sedmice na evropskom samitu", rekkla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Dirnut sam snagom podrške kakvu Velika Britanija ima u vezi sa ovim incidentom", rekao je ministar spoljnih poslova Britanije, Boris Džonson.

"Vjerovatno i zato što se držimo naših obaveza po ugovoru o hemijskom oružju, za razliku od Rusije. Jednom kažu da nikad nisu pravili tu vrstu bojnog otrova, drugi put da jesu ali da su sve zalihe uništili, a treći put da zalihe jesu uništene, ali da su neke količine nervnog gasa Novičok misteriozno nestale u pravcu Češke, Slovačke, ili čak Amerike ili Velike Britanije. Danas, dvanaest godina nakon ubistva Aleksandra Litvinenka u Londonu, oni više nikoga ne mogu da zavaraju", zaključio je Džonson.

Prelazni period izlaska Britanije iz EU do kraja 2020.

Gotovo u isto vrijeme u Briselu su Britanci zabilježili još jedan diplomatski uspjeh. Nakon dugih pregovora sa EU, uspjeli su dobiti 21 mjesec dug period prilagodjavanja nakon što marta naredne godine napuste Uniju.

Zadovoljni su i Evropljani, jer su osigurali da svi koji sa kontinenta dodju u Veliku Britaniju tokom tog perioda, imaju ista prava kao i oni koji su na ostrvo pristigli prije zvaničnog razdruženja.

Tokom prelaznog perioda, koji završava tačno 31. decembra 2020. Britanija neće imati pravo glasa u evropskim institucijama, ali će moći da pregovara sa trećim zemljama o trgovinskim sporazumima. Njihova primjena, medjutim, moći će da započne tek od prvog dana 2021.

Još uvijek nema za obje strane zadovoljavajućeg rješenja granice izmedju dvije Irske, a tu Evropljani bilježe plus jer su u novom nacrtu konačnog sporazuma uspjeli da zadrže rješenje koje se ne dopada Londonu, da, do bolje solucije, Sjeverna Irska i nakon ostane dio evropskog slobodnog tržišta, dok bi se ostatak Ujedinjenog Kraljevstva tretirao kao treća zemlja.

XS
SM
MD
LG