Linkovi

EU: Uvođenje smrtne kazne u Turskoj neprihvatljivo


Danas je fokus ministarskog sastanka u Briselu bio na nedavnim zbivanjima u Turskoj, a poruka EU je da podržava demokratski izabranu vlast, dok istovremeno insistira da nakon neuspjelog vojnog puča vlasti u Turskoj što prije moraju osigurati demokratsko funkcionisanje države. Najavljeno uvodjenje smrtne kazne Evropi nije prihvatljivo, jasno je poručeno.

Skup ministara spoljnih poslova, koji je započeo minutom šutnje žrtvama terorističkog napada u Nici, najviše se bavio turskim prilikama nakon neuspjelog vojnog puča i potrebom da u zemlji funkcionišu legitimne institucije.

"Kada pominjemo potrebu očuvanja legitimnih i demokratskih institucija, to uključuje i parlament Turske, a biću veoma jasna - nijedna država ne može postati članica EU ako uvede smrtnu kaznu. Druga stvar je da je Turska članica i Savjeta Evrope i potpisnica je Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je veoma jasna po pitanju smrtne kazne. Dozvolite da podsjetim - mi smo bili prvi koji su tražli da se zaštite legalne institucije od pokušaja puča. Ali ovo nije izgovor da se zemlja udalji od osnovnih ljudskih prava i vladavine zakona i na tome ćemo snažno insistirati, ne za dobrobit EU pregovora sa Turskom, već za dobrobit Tuske i njenih stanovnika", poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Gost ministarskog skupa, američki državni sekretar Džon Keri je ukazao da i NATO slično očekuje, te da eventualni zahtjevi za predaju turskog opozicionog imama Ankari moraju biti potkrijepljeni jasnim dokazima o njegovoj umješanosti u organizovanje puča.

"NATO će zaista pažljivo da prati šta se dešava i moja nada je da će Turske da ide putem za koji su više puta rekli da je okosnica njihovog društva. Turski ministar spoljnih poslova me je više puta uvjeravao da namjeravaju da u potpunosti poštuju zakon i demokraske procese. Kada je riječ o imamu Gulenu, do sada nismo dobili zvaničan zahtjev za njegovo izručenje, sem komentara turskog predsjednika. Ministra spoljnih poslova sam podsjetio da postoji formalni proces za to - insistirao sam da nam pošalju dokaze, a ne navode, treba da vidimo istinske dokaze, što je standard u pravosudju mnogih zemalja. Ako njihov zahtjev ispunjava te standarde, mi nemamo interes da stojimo na putu ispunjavanju sporazuma koje imamo sa Turskom kada je riječ o izručenju. Ponavljam, nismo dobili zahtjev, nismo dobili ni dokaze niti stojimo na putu ispunjenju obaveza koje proizilaze iz sporazuma", rekao je američki šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG