Linkovi

EU: Zadovoljstvo zbog Obamine pobede


Zastave EU ispred sedišta u Briselu
Zastave EU ispred sedišta u Briselu

Jedinstveno je mišljenje da je Obama do sada sa Briselom izgradio veze kakve do sada nisu vidjene u euro-američkim odnosima

Evropski zvaničnici su danas snažno pozdravili činjenicu da će Barak Obama biti njihov partner.

"Veoma sam sretan ponovnim izborom predsjednika Obame. Evropska unija i Amerika su bliski prijatelji i ključni partneri. Zajedno smo se borili i još uvijek borimo za vrijednosti poput mira, slobode i demokratije. Tokom protekle četiri godine smo, zajedno sa predsjednikom Obamom, intenzivno radili na ekonomskim izazovima", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Ukratko, za Evropu je riječ o nastavku započetog posla. Za takvo nešto je najbolje imati istog kooperativnog sagovornika sa druge strane okeana.

"Reizbor Baraka Obame je ohrabrenje za sve nas u gradnji još bliže saradnje, saradnje na osnovu zajedničkih interesa, borbe protiv globalnih spekulacija, klimatskih promjena, saradnje za mir, pravdu i globalni razvoj. U ime članova EP čestitke Obami", naglasio je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Medjutim, nije sve riješeno sa novim-starim stanarom Bijele kuće. Pred njim su izazovi koji nisu samo američki, poput dogovora o budžetu.

"Tu nije riječ samo o unutar američkoj politici. Medjunarodno finansijsko tržište čeka na kompromis, s obzirom da prijedlog dolazi od strane republikanaca, biće teško takav kompromis postići do kraja godine",. smatra predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa USA, Kristijan Ehler.

U svakom slučaju, za Brisel je izbor Obame dobra vijest- ne samo kada je riječ o evropskim već i o euro-atlantskim interesima.

"Predsjednik Obama je do sada pokazao vanredno liderstvo u očuvanju spone Evrope i Amerike, tom saradnjom će vojni savez ostati vitalan u odgovoru na brze promjene oko nas, nove izazove, gradeći još snažniju mrežu sa partnerima širom svijeta", kazao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

"Svijetu treba naša zajednička akcija, bazirana na zajedničkim vrijednostima kao što su jednake šanse i solidarnost. Sa nestrpljenjem očekujemo naredni euro-američki samit da nastavimo rad na zajedničkoj agendi, sa novom energijom i entuzijazmom", poručio je van Rompuj.

Ovdje je uvjerenje da je izbor Obame pokazao još nešto- jedinstvenu lekciju iz demokratije, lekciju koju mnogi od nas tek treba da nauče.
XS
SM
MD
LG