Linkovi

Stanovnici Brisela uglavnom za Obamu


Brisel
Brisel

Briselski zvaničnici u međuvremenu diplomatski ćute jer, ko god da u narednom mandatu bude u Beloj kući, biće nezaobilazni sagovornik Unije

Anketa medju slučajnim prolaznicima na ulica Brisela, provedena ovih dana o tome koga bi željeli vidjeti kao novog američkog predsjednika, pokazala je da se gotovo svi nadaju pobjedi sadašnjeg predsjednika, jer, pored ostalog, u njemu vide osobu sa kojom bi Evropa lakše saradjivala.

Obama ili Romni, Romni ili Obama, pitanje je za ljude koji su se proteklog vikedna zatekli na briselskim ulicama, one kojima politika nije zanimanje, a o njoj imaju mišljenje običnih ljudi koji od politike osjete samo posljedice- dobre ili loše. Dakle, koga bi ste željeli vidjeti da naredne četri godine stanuje u Bijeloj kući?

"Čuo sam za izbore, za Obamu, neka pobijedi bolji".


"Pratimo izbore i zaista se nadamo da će Obama pobijediti."


"Volimo Obamu, teško je reći zašto...dobro izgleda."


"Želja mi je da pobijedi Obama, mislim da je crni predsjednik dobra ideja, otvara se svijetu. Nadam se da on može nešto da učini sa aktuelnom krizom."


"Nadam se da će pobijediti Obama, mislim da je on više lijevo od Romnija, sa Romnijem bi smo upali u ekstremni liberalizam, tako da sam ja definitivno za Obamu Kada bih glasao u SAD, glasao bih za Obamu."


"Obama je bliži Evropi, bliži je promjenama kakve želimo, nije tradicionalan kao republikanci, više je otvoren. Dakle, ja sam za Obamu."

Tako govore ljudi, slučajno zatečeni na briselskim ulicama. Briselski zvaničnici diplomatski šute jer, ko god da se u narednom mandatu naseli u Bijeloj kući, biće nezaobilazni sagovornik Unije, partner sa kojim Brisel mora graditi veze koje po svojoj važnosti prevazilaze odnose dva trans-atlantska partnera.
XS
SM
MD
LG