Linkovi

EU: Ukrajinski potpis ne utiče na Rusiju


Učesnik pro-evropskih protesta u Kijevu
Učesnik pro-evropskih protesta u Kijevu

EU, iako je zvanično objavila da su pregovori sa Kijevom " na čekanju", ipak drži vrata otvorena i poručuje Rusiji da nije konkurencija postojećim aranžmanima Moskve i Kijeva

Nema sumnje, Ukrajina prolazi kroz iznimno težak period. Javnost, sudeći po demonstracijama, želi snažnije veze sa EU i Zapadom, dok nad glavama stoji moćni ruski susjed koji dovodi u pitanje dosadašnje trgovinske sporazume, snabdijevanje energijom, budućnost u slučaju snažnijih veza sa Briselom.

Svima je jasno da je Ukrajincima trenutno najteže - posebno običnim ljudima, koji u snažnijim vezama sa EU vide budućnost, dok im iza ledja moćni ruski susjed prijeteći maše dosadasnjim trgovinskim sporazumima, energetskim ugovorima, prisiljavajući ih da se, umjesto Uniji, okrenu starom sovjetskom društvu. Ruska strana, očekivano, umjesto priznanja da stoje iza nedavnog otkazivanja potpisivanja sporazuma izmedju Unije i Ukrajine, tvrdi:

"Naš zajednički zaključak je da svi moraju poštovati suverenitet bilo koje države, uključujući i Ukrajinu i moraju dozvoliti ljudima da sami izaberu kako žele da razvijaju svoju zemlju, kako žele da grade svoju državu", kazao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Medjutim, danas je ruskoj strani, sa kojom će Evropljani ima ti zajednički samit za otprilike mjesec dana, jasno ukazano da Unija ne predstavlja nikakvu konkurenciju postojećim aranžmanima Moskve i Kijeva, te da sporazum sa Briselom, koji još čeka na potpis, predstavlja samo korist za ukrajinski narod.

"Ruskim partnerima smo jasno rekli da, imajući na umu godine pregovora o sporazumu o asocijaciji sa EU i odluke dosadašnjih predsjednika i parlamenta, Ukrajina treba da potpiše sporazum sa EU, kao i to da potpis nema nikakvog efekta na njihove odnose sa Rusijom i nadam se da će ta poruka biti dovoljno jasna i zvučna ministru Lavrovu kada se vrati u Moskvu", poručila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG