Linkovi

EU razmatra sankcije režimu u Kijevu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland na zajedničkoj pres konferenciji u Parizu, 19. februara 2014.

Nemačka, Francuska i Poljska pozvale su na uvodjenje sankcija Ukrajini, a ministri spoljnih poslova tri zemlje sutra se sastaju u Kijevu kako bi procenili situaciju pre vanrednog sastanka EU posvećenog krizi u Ukrajini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland posle susreta u Parizu zajednički su pozvali na uvodjenje ciljanih sankcija ukrajinskom rukovodstvu. Dvoje lidera navelo je da su te mere pokušaj da se promoviše kompromis koji bi vodio ka ustavnim reformama i novim izborima. Oland je poručio da je ono što se dešava u Ukraijini "nezamislivo i neprihvatljivo."

Poljski premijer Donald Task takodje je pozvao na uvodjenje sankcija Evropske unije Ukrajini. Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske sutra se sastaju u Kijevu kako bi procenili situaciju pre vanrednog sastanka EU u Briselu, na kojim će se doneti odluka o mogućim sankcijama.

I Brisel je konačno progovorio jednim glasom - silom i represijom se ne mogu riješiti politički problemi i ugušiti legitimni zahtjevi naroda.

U šoku i sa krajnjim užasom smo gledali dogadjanja tokom posljednja 24 sata u Ukrajini - nema tih okolnosmti koje momgu dati legitimnost i opravdanje takvim scenama, najsnažnije osudjujemo korištenje na silja kao način da se riješi politička kriza. Političko vodjstvo zemlje ima odgovornost da osigura potrebnu zaštitu osnovnih prava i sloboda. Pozivamo sve strane da odmah stanu u kraj nasilju i uključe se u dijelog, odgovarajući tako na demokratske težnje ukrajinskog naroda”, poručio je predsjednik Evropske Komisije, Žoze Manuel Barozo.

Brisel podsjeća - neophodna je ustavna reforma, nova vlada - evropska ponuda političkog i ekonomskog udruživanja je još uvijek na stolu i EU je spremna podržati Ukrajinu na tom putu, koji se, naglašava predsjednik EK, može nastaviti, ne izgovarajući ali misleći i na punopravno članstvo u EU. Medjutim:

Dali smo do znanja da će EU odgovoriti na bilo kakvo pogoršanje stanja na terenu”, upozorio je Barozo.

Samo jedna stvar je sigurna - EU ne može saradjivati sa zemljom koja koristi sistematsko nasilje. Zahtjevi naroda u Kijevu su razumni, traže više pravde otvorenosti i demokratije i njihovi glasovi se ne mogu ugušiti. Mislim da bi bilo logično odrzavanje izbora kako bi ljudi mogli izabrati ko će da vodi državu”, ocjenjuje predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Ovo je rat Janukoviča protiv svoga vlastitog naroda. Prenosim vam poruku opozicije da preduzmete sve moguće mjere i lične sankcije protiv ukrajinskog predsjednika”, poručila je pevačica i opozicioni aktivista Ruslana Ližičko.

“Jedna stvar je sigurna - ako ne prestane nasilje ukrajinskih vlasti, naredni korak će biti evropske sankcije. Moraju biti takve sankcije koje će onemogućiti kretanje i akcije onih koji sada donose odluke u Ukrajini i sankcije moraju zaustaviti nasilje”, dodao je Martin Šulc.

“Nemojte se bojati da uvedete sankcije - riječ je o diktatoru, on ima krv na svojim rukama, koristi cijeli sistem, sve trupe i sve snage kako bi ubijao narod”, istakla je Ližičko.

"Narod u Ukrajini neće biti zadovoljan ako ovakav sastanak završimo samo saopštenjem za medije - mi pozivamo na sankcije, ne protiv Ukrajine, već protiv onih koji su odgovorni za ovo", kaže Elmar Brok, predsjedavajući Spoljnopolitičkog komiteta EP.

Konačni stav Unije prema dramatičnim zbivanjima u Ukrajini odrediće sutra evropski ministri na vanrednom skupu koji Ukrajinu ima kao jednu jedinu temu.
XS
SM
MD
LG