Linkovi

Evropska unija poziva na izbore u Ukrajini


Visoka predstavnica EU za inostranu politiku Ketrin Ešton poziva na održavanje izbora u Ukrajini
Visoka predstavnica EU za inostranu politiku Ketrin Ešton poziva na održavanje izbora u Ukrajini

Ima malo znakova razumevanja izmedju dve strane u Ukrajini, a EU poziva na nove izbore u toj zemlji.

Mada nije uvela sankcije Kijevu, Evropska unija poziva na formiranje nove vlade u Ukrajini nakon čega bi usledili slobodni i pravedni predsednički izbori. Anti-vladini protesti su izbili u novembru pošto je predsednik Viktor Janukovič odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa EU.

Na linijama fronta u Kijevu, pijanistkinja pokušava da prekine zategnutost izvodjenjem recitala.

"Ovo pomaže bodrenju duha i morala ljudi. Takodje želimo da učinimo nešto lepo za specijalce da bi oni pokušali da razumeju par stvari“, navodi Antuaneta Mišenko, pijanistkinja.

Medjutim, ima malo znakova razumevanja izmedju dve strane dok se zastoj nastavlja.

Zahtev opozicije da predsednik Viktor Janukovič podnese ostavku sada je osnažen stavom Evropske unije.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, ministri inostranih poslova EU izdali su zajedničko saopštenje apelujući za formiranje nove vlade i sprovodjenje ustavnih reformi koje bi otvorile put do slobodnih i pravednik predsedničkih izbora.

"Blisko saradjujemo sa gradjanskim liderima sa kojima sam provela neko vreme, u razgovoru o njihovim spornim pitanjima i zabrinutostima. Važni su obustava bilo kakve forme nasilja, privodjenje pravdi onih koji su počinili nasilje i rad parlamenta na sprovodjenju ustavne reforme što je ključni deo nastojanja da se reši kriza i potom održe slobodni i pravedni izbori“, kaže Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za inostranu politiku.

I mada nudi Ukrajini tešnje trgovinske veze, EU nije uvela sankcije toj zemlji.
Medjutim, Evropska unija bi trebalo da cilja na bogate sponzore ukrajinskog rukovodstva, kaže Orisija Lucevič iz političkog instituta Čatam Haus u Londonu:

"Oligarhija, poslovni ljudi. I ne govorim o sankcijama već o postojećoj pravnoj bazi za preispitivanje finansijskih računa politički istaknutih ličnosti u evropskim bankama. A znamo da postoje visoki vladini funkcioneri u Ukrajini koji imaju bakovne račune u Evropi – a izvori tih sredstava su krajnje dubiozni.“

Predsednik Janukovič je odustao od potpisivanja sporazuma sa Evropom u novembru i umesto toga potpisao sporazum o zajmu sa Moskvom.

Sve oči su sada uprte u Rusiju kao domaćina Olimpijade. Kada taj fokus ne bude više prisutan, mnogi demonstranti u Ukrajini strahuju od još jednog napada vladinih snaga uz podršku Rusije.

Ien Bond radi za analitičku grupu Centar za evropsku reformu:

"Čuju se zbilja zabrinjavajući komentari Moskve da bi za Ukrajinu bilo bolje da se federalizuje, što mislim da je neka šifra za izvesnu vrstu podele izmedju istoka i zapada“, kaže Bond.

I dok se ovo geopolitičko rivalstvo nastavlja, demonstranti kažu da neće napustiti svoje barikade dok se njihovim zahtevima ne izadje u susret.
XS
SM
MD
LG