Linkovi

EU: Gradjani Ukrajine moraju imati pravo na mirne proteste


Evropska unija šalje snažnu podršku pro-evropskim snagama u Ukrajini

Evropski komesar je danas javno pozvao Uniju da Ukrajini ponudi mogućnost čanstva- ako smo iskreni u našim namljerama, rekao je on, tada treba da upotrebimo najjači mehanizam - evropsku perspektivu za tu zemlju.

Danas iz Strazbura stiže snažna podrška pro-evropskim snagama u Ukrajini.
Medjutim, upozoravaju parlamentarci, ne treba Ukrajincima obećavati ono ssto nije sigurno da će i biti ostvareno, poput punopravnog evropskog članstva. U isto vreme, u Ukrajini je i šefica evropske diplomatije, baronesa Ketrin Ešton
:


Stiče se utisak da, kako odmiče politička kriza u Ukrajini, i evropska strana sazrijeva u svome odnosu prema toj zemlji koja je do sada smatrana samo jednom od država takozvanog istočnog partnerstva - njen značaj u evrpskim očima je porastao, kao što je postala jasnija dosadašnja jalova politika Brisela.

Tako se sada jasno poručuje:

"Unija je spremna da pomogne svim stranama na političkom planu, Ukoliko se stvamri budu dobro odvijale, proširićemo našu pomoć na bazi istinskog opredjeljenja političkim i ekonomskim reformama Ukrajine, sve to uz podršku Medjunarodnog monetargnog fonda i drugih medjunarodnih aktera.", kaže evropski komesar za proširenje, Štefan File.


" Važno je da zakon o amnestiji obuhvati sve političke zatvorenike, uključujući bivšu premijerku, Juliju Timošenko. Ljudi moraju imati pravo na mirne proteste, bez straha od nasilja države.", ističe predsjedavajući Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta, Elmar Brok.


Evropski komesar je danas javno pozvao Uniju da Ukrajini ponudi mogućnost čanstva- ako smo iskreni u našim namljerama, rekao je on, tada treba da upotrebimo najjači mehanizam - evropsku perspektivu za tu zemlju. Medjutim:


" Da, držimo otvorenu dugoročnu evropsku perspektivu, ali nemojte da dajemo obećanja koja ne možemo da održimo- za sada treba da pomognemo Ukrajini da sama nadje svoj put, da se nadje kompromis izmedju predsjednika i lidera opozicije.", ukazuje šef grupe socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hanes Svoboda.:

U isto vrijeme, visoka predstavnica EU ponovo JE u Kijevu, a ovaj put jasno naglaŠava da Unija podrŽava zahtjeve opozicije za ustavnim promjenama...


"Bli bi smo visse nego zadovoljni kada bi bili u prilici da svojim ekspertizama i savjetima pomognemo u tom procesu..." kaže visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Sutra će Evropski parlament glasati o rezoluciji o Ukrajini koja, potvrdile su to i današnje diskusije, ordažava punu podršku prije svega mogućnosti da sami Ukrajinci, dijalogom i kompromisom, nadju najbolji način izlaska iz krize.
XS
SM
MD
LG