Linkovi

Diplomatske inicijative EU


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prilikom susreta u Kijevu, 12. septembra 2014.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prilikom susreta u Kijevu, 12. septembra 2014.

Evropska unija je danas u diplomatskoj ofanzivi prema Ukrajini ali i Rusiji, pripremajući teren za glasanje Evropskog parlamenta o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom, planirano za 16. septembar.

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo je danas boravio u Kijevu, dok je Komisija u Briselu dočekala visoke zvaničnike vlada Ukrajine i Rusije, uz poruku da evropski sporazum sa Ukrajinom nije okrenut protiv Moskve.

Istri dan kada su na snagu stupile nove mjere EU protiv Rusije, odlazeći predsjednik Evropske komisije uvjerava kijevske domaćine da bi nove sankcije trebale privoliti Moskvu da se okrene konstruktivnoj relaciji sa Ukrajinom i EU.

"Dok smo opredjeljeni traženju rješenja ukrajinske krize pregovorima, u isto vrijeme ne oklijevamo da odlučno odgovorimo na neprihvatljivo ponašanje Rusije. Ove mjere, sankcije koje smo uveli, imaju za cilj da Rusiju dovedu do zaključka da je bolje da ima pozitivne, konstruktivne odnose i sa Ukrajinom i sa EU," poručio je predsjednik Evropske komisije Barozo.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da su stvari jednostavne:

"Postoji 15 tačaka moga mirovnog plana, 12 tačaka protokola iz Minska koje se moraju odmah primjeniti. Medjutim, ključni indikatori su: Povlačenje ruskih trupa sa naše teritorije, pouzdana kontrola granice kako bi se spriječilo buduće rasporedjivanje trupa, opreme i municije, zatim hitno i bezuslovno puštanje talaca, uključujući i one koji su nelegalno odvedeni na teritoriju Ruske federacije.“

Žoze Manuel Barozo uzvratio je da je poruka EU jasna:

„Mi smo uz Ukrajinu i njenu slobodu izbora, mi smo uz evropski put Ukrajine. To ne treba da se shvata kao prijetnja bilo kome. Zaista vjerujem da u Evropi, široj Evropi, svi mi možemo da imamo koristi od moderne, reformisane, prosperitetne i stabilne Ukrajine. Zbog toga smo spremni da nastavimo ovo putovanje, zajedno sa ukrajinskim narodom."

U isto vrijeme u Briselu, visoki zvaničnimci Unije, Ukrajine i Rusije razgovaraju o novom trgovinskom sporazumu izmedju Brisela i Kijeva, a cilj je uvjeriti Moskvu da tim trgovinskim vezama ne gubi postojeće aranžmane koje ima sa Ukrajinom. I, konačno, nije trebalo dugo čekati na ruski odgovor na novi krug sankcija, najavljen jos krajem prošle sedmice. Već od početka ove, za pola je smanjen dotok ruskog gasa Poljskoj. Moskva prijeti zabranom preleta njene teritorije za zapadne aviokompanije, a ruske protiv-mjere bi mogli osjetiti i evropski proizvodjači automobila koji izvoze na rusko tržište. Moguće je da barem za neke od njih, to uskoro neće biti moguće.

XS
SM
MD
LG