Linkovi

"Sporazum EU i Turske nemoralan"


Migranti na grčkom ostrvu Lezbos

Uprkos uveravanjima Brisela da će sve izbeglice imati fer tretman, na licu mesta, u srcu krize, je i dalje prisutna sumnja u to da li je plan ostvarljiv i da li je legalan.

Sporazum Evropske unije i Turske o zaustavljanju priliva izbeglica počeo je da se primenjuje. Prema sporazumu, novi migranti koji budu dolazili u Grčku će biti vraćani u Tursku, a zemlje Evropske unije će za uzvrat odobriti azil istom broju izbeglica iz Sirije koji se već nalaze u izbegličkim logorima u Turskoj. Međutim, nezadovoljstvo među migrantima je sve veće jer smatraju da je sporazum nemoralan i neprimenljiv.

Ratni brodovi NATO-a i pripadnici turske obalne straže patroliraju nadomak ostrva Lezbos. Stupanjem sporazuma na sangu Evropljani i Turci pokušavaju da spreče novi talas izbeglica. Sa obale Lezbosa, volonteri danonoćno gledaju da li će se u daljini pojaviti neki brod sa migrantima.

Mislim da političke odluke ne utiču na odluke migranata. Bez obzira na sve oni će doći. Neće odustati jer putuju već mesecima. Nastaviće dalje”, kaže Samjuel Radbez iz švajcarskog Crvenog krsta.

Poput većine humanitarnih radnika na ostrvu i Radber kritikuje sporazum Brisela I Ankare.

“Ne možete tretirati ljude kao ovce ili novac. To nisu brojevi već ljudska bića. Ne može se reći: Jednog vraćamo, jednog primamo u Evropu… To tako ne funkcioniše.”

Već nekoliko dana, zbog loših vremenskih uslova krijumčarski brodovi sa migrantima ne pristižu, ali spasioci veruju da stotine, ako ne i hiljade izbeglica čekaju na obalama Turske spremni da pređu u Grčku.

Migranti se kriju u uvalama i među liticama duž kamenite turske obale. Turska policija je saopštila da je samo u subotu, privela više od 1700 migranata, među kojima i 16 krijumčara.

Mnogi migranti koji su uspeli da se dokopaju Lezbosa optužuju tursku obalnu stražu da napada brodove sa migrantima, što Ankara demantuje. Grčka nastavlja da premešta izbeglice sa Lezbosa unutar zemlje. Abdi Jare Moseh, izbeglica iz Somalije je čekao na trajekt za grad Kavalu.

“Imam puno prijatelja u Istanbulu koji žele da odu odande. Veoma je teško. Ljudi plaču, neki su u zatvoru. Ja sam bio u zatvoru šest dana. Slikali su me i uzeli su mi otiske prstiju. Tada sam ponovo pokušao da pređem na Lezbos.

Među izbeglicama na Lezbosu kruže glasine da brzina kojom će odvijati proces deportacije u Tursku zavisi od nacionalnosti. Uprkos uveravanjima Brisela da će sve izbeglice imati fer tretman, na licu mesta, u srcu krize, je i dalje prisutna sumnja u to da li je plan ostvarljiv i da li je legalan.

XS
SM
MD
LG