Linkovi

EU traži pojašnjenja o Trampovim tarifama


Predsednik SAD, Donald Tramp, nakon potpisivanja ukaza o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u Beloj kući u Vašingtonu, 8. marta 2018.
Predsednik SAD, Donald Tramp, nakon potpisivanja ukaza o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u Beloj kući u Vašingtonu, 8. marta 2018.

Evropska unija kaže da nije jasno da li će taj blok biti izuzet iz režima tarifa na uvoz aluminijuma i čelika u SAD, koje je uveo američki predsednik Donald Tramp.

Komesarka za trgovinu EU, Sesilija Malmstom, rekla je u petak u Briselu: "Nadamo se da možemo da dobijemo potvrdu da je EU izuzeta iz ovoga".

Tramp je potpisao uredbu u četvrtak kojom uvodi tarife od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma,a nove tarife stupaju na snagu za dve nedelje.

Kanada i Meksiko dobili su posebno izuzeće od tarifa na nedefinisani period, dok traju pregovori o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Malmstrom je rekla da se Evropska unija "ne sprema za borbu", ali da je spremna da uvede recipročne tarife na američke proizvode, koje bi po njenim rečima mogle da obuhvate puter od kikirikija i sok od pomorandže.

"Dijalog je uvek primarna opcija za Evropsku uniju", rekla je Malmstrom i dodala da EU "računa na to da će biti izuzeta" od tarifa.

"Gubitak izvoza u SAD, kombinovan sa očekivanim masovnim uvozonim talasom u EU mogao bi da košta desetine hiljada radnih mesta u industriji čelika u EU i povezanim sektorima", rekao je Aksel Egert, generalni direktor EUROFER-a, evropske asocijacije za čelik. "Ironično, procene takođe pokazuju da bi SAD isto mogla da pretrpi gubitak poslova, kao rezultat mera".

Tramp je uveo tarife uprkos apelima iz prijateljskih i savezničkih zemalja koje su upozorile da bi nove mere mogle da izazovu trgovinski rat.

XS
SM
MD
LG