Linkovi

EU šalje 65 miliona evra Srbiji i BIH


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Šefovi država ili vlada Evropske unije iskazali su podršku stanovnicima Srbije, Bosne i hercegovine i Hrvatske tokom neformalnog susreta koji je održan rano jutros, uz obećanje da evrposka pomoć - posle hitnih pošiljki najugroženijima - neće stati. Nešto pre toga, Evropska komisija je odlučila da Srbiji i BiH uputi 65 miliona evra iz pretpristupnih fondova.

" Pored hitne pomoći 22 evropske članice i evropskih institucija, mi smo alocirali 62 miliona iz prethodnih IPA programa iz prethodog budžetskog perioda ovaj put za strednjoročne programe saniranja šteta . Uz ovo, učestvuje i humanitarni fond sa 3 miliona eura za hitne potrebe hranu, skloništa, lijekove, sanitarije.", kaže portparol Evropske komisije, Peter Stano.

Odluka je to Evropske komisije, čime se direktno pomaže obnova uništene infrastrukture BiH i Srbije.

" Taj novac bi trebao i nadam se da hoće biti upotrebljen već do kraja juna, za potrebe rekonstrukcije - to znači da će za par sedmica novac biti tu, kako bi pomogao, u najvećem obimu, javnu infrastrukturu: to znači da bi škole mogle opet početi da rade, kompanije, fabrike da proizvode, kao i ponovno stavljanje u funkciju poplavom uništenih farmi.", navodi portparol Evropske komisije, Peter Stano.

U skladu je to sa opredjeljenjem koje su iskazali i evropski lideri na tek okončanom neformalnom sastanku u Briselu, na kojem su razmatrali rezultate evropskih izbora. Medjutim, tragične poplave u regionu nisu mogle zaobići interes okupljenih.

" Iskazali smo solidarnost sa stanovnicima Srbije, BiH i Hrvatske koji su pretrpjeli nezabilježene poplave. Unija šalje pomoć i analizira se šta su to nove potrebe regiona.", ukazuje predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj.

" Pored prvog priskakanja u pomoć, Unija može da ponudi i pomoćh Fonda solidarnosti , a u tom slučaju će Srbija biti tretirana kao država članica.", navodi predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo.

" Šezdeset dva miliona IPA novca bi trebali biti na raspolaganju do kraja juna i to nije sve- treba očekivati više jer mi intenzivno radimo na tome da i svjež novac iz novog IPA 2 programa može biti iskorišten. Za to nam u nekoliko narednih sedmica treba jasan spisak potreba, kako bi i taj novac za obje države bio na raspolaganju tokom ljeta." ističe portparol Evropske komisije, Peter Stano.

Sada je ključno da u Brisel što prije dodje što detaljnija analiza stanja na terenu i procjena vlasti koje su to potrebe kako bi se što prije i što uspjesnije država i društvo ponovo vratili na noge.
XS
SM
MD
LG