Linkovi

EU ublažava mere štednje


Francuski predsednik Fransoa Oland (L) i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraju na samitu u Briselu
Francuski predsednik Fransoa Oland (L) i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraju na samitu u Briselu

Lideri Evropske unije odlučili su da ublaže mere budžetske štednje kako bi se suočili sa rastućom nazaposlenošću i padom ekonomskog rasta.

Na kraju dvodnevnog samita u Briselu oni su doneli odluku da povećaju javne investicije mada zemlje poput Francuske, Španije i Portugala i dalje pokušavaju da obuzdaju budšetski deficit. Međutim, radnici na ulicama Brisela za vreme održavanja samita jasno su poručili da evropske mere, barem do sada, nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

"Svjesni smo sve veće frustracije i očaja ljudi- svjesni smo takodje da nema lakih odgovora. jedini put iz krize je da se bavimo njenim korijenima", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Po radnicima iz cijele Evrope, to znači bavljenje bankama i krupnim kapitalom, a zanemarivanje običnog čovjeka,koji, pogotovo ako je mlad, teško da može očekivati u skoro vrijeme priliku za posao i normalan život. Posebno to važi za zemlje koje su ,poput Grčke, u programu finansjske pomoći gdje od deset mladih, samo njih četvreo ima posao.

"Teret kakav nose naši gradjani, posebno oni u zemljama sa programom pomoći, postaje neizdrživ. Moramo sve učiniti kako bi nevjerovatni napori kakve ulažu bili ravnomjerno rasporedjeni", naglasio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Tražio sam od evropskih lidera da se nadje načina da se vrati izgubljeno povjerenje Evropljana. Povjerenje izgubljeno na nacionalnom, ali i na evropskom nivou i kako da to učinimo kada govorimo jezikom koji niko ne razumije, a to važi i za Evropski parlament", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Ostaje da se vidi da li će model njemačke discipline uroditi plodom i na evropskom tlu. Istina je da su u krizi kao prve žrtve pali obični ljudi i njhova radna mjesta, a da će, na žalost, posljednji osjetiti oporavak.
XS
SM
MD
LG