Linkovi

EU ponovo upozorava Rusiju


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Zvanični Brisel uputio je upozorenje Rusiji da se pridržava sporazuma dogovorenog u Minsku, a ne isključuje ni mogućnost uvodjenje novih sankcija Moskvi

U ponedjeljak u Briselu se održava novi skup ministara spoljnih poslova. Tema broj jedan je situacija u Ukrajini odakle stižu uznemirujuće vijesti o novoj koncentraciji naoružanja.

Nakon što su NATO i, kako kažu ovdje u Briselu, " brojni drugi pouzdani evropski izvori" povrdili da Rusija vojnom tehnikom i ljudstvom nastavlja da snabdijeva separatiste na istoku Ukrajine, iz vrha evropskih institucija su Moskvi uputili još jedan apel.

"Da u potpunosti preuzme odgovornost, uključujući i zaustavljanje svakog pokreta oružja i boraca sa svoje teritorije prema Ukrajini, te da iz Ukrajine povuče sve trupe i oružje nad kojim ima kontrolu. Pozivamo Rusiju i da iskoristi svoj uticaj kako bi separatisti pokazali dobru volju i ispunili obaveze preuzete u Minsku", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

U Briselu kažu da su u stalnom kontaktu sa monitorima na terenu, kao i sa ruskom stranom i to na više nivoa, prateći pažljivo zbivanja na istoku Ukrajine.

"Ministri spoljnih poslova će razgovarati o Ukrajini u ponedjeljak, uključujući i posljednja zbivanja. Razgovaraće se o tome kakav odgovor na to treba da dodje sa evropske strane. Poznato je da je EU do sada reagovala na više različitih načina, uključujući i usvajanje sankcija".

Najavljuje se i mogućnost uvodjenja još oštrijih sankcija Rusiji, na čemu posebno insistira London, dok evropska ekonomija trpi posljedice ovog 'rata sankcijama" sa Rusijom. Da li zbog Rusa ili ne, Italija je i zvanično u recesiji, dok se Njemačka izvukla 'za dlaku", simboličnim rastom ekonomije u ovoj godini od 0,1 posto.

XS
SM
MD
LG