Linkovi

EU i Britanija postigli dogovor


Britanski premijer Dejvid Kameron i predsednmik Evropskog saveta Donald Tusk (arhivski snimak)

Lideri Evropske unije zaključili su danas dvodnevni samit u Briselu na kome su migrantska kriza, jačanje granične i bezbednosne kontrole bili medju glavnim temama, kao i zahtev Velike Britanije za reformama, dok London razmatra mogućnost održavanja referenduma o članstvu u evropskom bloku.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je usaglašen, kako se izrazio “put ka sporazumu” o zahtevima njegove zemlje za bolje uslove članstva u Uniji:

“Načinili smo dobar napredak i korak smo bliže sporazumu o značajnim i dalekosženim reformama koje sam predložio. Biće teško i biće potrebno dosta truda ali verujem da će 2016. biti godina u kojoj ćemo postići ono što će suštinski izmeniti odnose naše zemlje sa Evropskom unijom kako bismo odgovorili na zabrinutosti naših gradjana povodom članstva u Uniji.”

Govoreći o graničnoj kontroli, Kameron je rekao da Britanija ima čvrste i sigurne granice, ali da je, mada je van šengenske zone, spremna da pomogne drugim članicama u obezbedjivanju njihovih granica.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se, govoreći o migrantskoj krizi osvrnuo na slučaj Švedske, koja je do sada primila 190 hiljada migranata - najveći broj po glavi stanovnika

“Švedska se često manje žali od drugih koji imaju lakši teret. Evropska komisija je prošle nedelje predložila da se Švedska na godinu dana izuzme iz programa raseljavanja migranata iz Italije i Grčke i mislim da bi Evropski savet trebalo da hitno donese takvu odluku.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel je po zaključenju samita izjavila da je potrebna intenzivnija razmena informacija u okviru šengenske zone kako bi se zemlje članice efikasno suočile sa pretnjom terorizma:

"Naročito smo naglasili potrebu korišćenja šengenskog informativnog sistema, što uključuje i banku podataka Interpola. Takodje je neophodno da se pojača saradnja zemalja članica sa Fronteksom, kao i Eurpolom kako kako bi sve raspoložive informacije bile dostupne.”

Merkel je takodje rekla da je EU izvršila sve uplate koje je obećala humanitarnim organizacijama, poput UNHCR-a i Svetskog programa hrane. Ona je takodje najavila da će u februaru sledeće godine u Londonu biti održana medjunarodna konferencija o Siriji gde će biti razmotrena i finansijska pomoć humanitarnim organizacijama u 2016-toj, kao i pomoć zemljama koje su prihvatile najveći broj izbeglica.

XS
SM
MD
LG