Linkovi

EU razmatra jačanje evrozone


Nemačka kancelarka Angela Merkel u nemačkom parlamentu u Berlinu pred početak samita EU.
Nemačka kancelarka Angela Merkel u nemačkom parlamentu u Berlinu pred početak samita EU.

Dok se Grčka guši u dugovima, evropski lideri raspravljaju o tome do koje je mere moguće postići monetarnu uniju, a da to odgovara svima.

Dok se Grčka guši u dugovima za koje još uvijek nije jasno kako će se podmiriti i smiriti nezadovoljni Grci, u Briselu skup evropskog vrha koji treba da raspravlja o, dugoročno, gotovo još važnijoj temi - kako dalje, do koje mjere je moguće postići monetarnu uniju, a da to odgovara svima. Jedni bi željeli da vide put Evrope prema snažnijim vezama i centralnoj kontroli, drugi strahuju da bi se Unija mogla razdvojiti u dvije kategorije zemlja.

Iako je u pripremi dvodnevnog skupa, koji je počeo danas poslijepodne u Briselu, najavljeno da neće donositi odluke, svi su uvjereni da će donijeti neke od prelomnih trenutaka u oblikovanju buduće Unije. Iako ne sasvim istomišljenici, članice euro-zone, osnažene stalnim stabilizacijskim fondom od, najavljuje se, oko 500 milijardi eura, hitaju prema sistemu supervizije, dok ostatak Evropljana van prostora eura, strahuje da bi mogao ostati iza.

"Nema sumnje da euro-zona mora da povuče odredjene poteze, kako bi pomogla euru, ali moramo da izbjegnemo podjelu Evrope u dvije kategorije zemalja. Mi smo Unija od 27 i tako treba da ostane", kaže predsednik grupacije evropskih liberal-demokrata, Ser Grejem Votson.

Britanski premijer je bio još jasniji- ostrvljane ne zanima euro, supervizija i bankarska unija - interesuje ih samo zajedničko tržište:

"Možda je najvažnije da se fokusiramo na najveće blago kakvo imamo- zajedničko tržište, najveće na svijetu. Moramo to tržište kompletirati i to ćemo pitanje na sastanku veoma snažno da ističemo", poručuje Dejvid Kameron.

A Belgijanac Herman Van Rompuj, sazivajući skup, ima, vjeruje, u rukama dodatne argumente zašto je važno nastaviti raditi na evropskoj gradjevini - uz nedavnu uspostavu stalnog stabilizacijskog fonda, tu je i Nobelova nagrada za mir, dodijeljena evropskom projektu.

"Neka Nobelova nagrada bude shvaćena kao priznanje velikom zajedničkom naporu i snažan poziv da sačuvamo Evropu kao kontinent mira napreka i prosperiteta za naredne generacije", kaže predsjednik Evropskog vijeća.

Niko ne sumnja da će trebati mnogo diplomatskog napora, odricanja i kompromisa da 27-ca nadju zajednički stav o bankama, zapošljavanju i razvoju, ali, rekli bi mnogi, to i čini Evropu-Evropom.
XS
SM
MD
LG