Linkovi

Smanjen broj stranih ratnika


Pripadnici Islamske države u Raki, Siriji
Pripadnici Islamske države u Raki, Siriji

Eksperti EU na polju borbe protiv terorizma tvrde da su pojačane mjere kontrole, razmjena podataka i tijesna saradnja nacionalnih obavještajnih službi rezultirali smanjenjem broja stranih ratnika u redovima Islamske države. Posao je, medjutim, tek započeo i mora se više učiniti na polju prevencije, kao i razbijanja "toksičnog linka" izmedju migracijskog talasa i terorizma.

Čini se da su se evropske obavještajne službe, policija i snage bezbjednosne agencije konačno probudile. Posljednjih mjeseci pada broj stranih ratnika medju teroristima, regrutovanih iz evropskih država, tako bar tvrdi evropski koordinator za anti-terorizam Žil Keršov.

"Broj stranih ratnika se smanjio posljednjih sedmica i mjeseci zahvaljujući mjerama koje su preduzete od strane EU i država članica. Zahvaljujući tome, bilježimo značajno opadanje".

Dovodjenje u vezu migracije i terorizma je opasno, upozorava evropski koordinator.

"Ako želimo da izbjegnemo "toksičnu vezu" izmedju migracije i terorizma, mora biti efikasniji na granicama i moramo da znamo ko ulazi. To traži da države uz evropske granice, Grčka i Italija, imaju svu neophodnu opremu, sve potrebne veze, elektroničku opremu i da uzimaju otiske prstiju uz podršku evropske gancije za granice, Frontex i Europol-a."

Sa druge strane, Unija počinje da ulaže i u prevenciju. Evropska komisija je odlučila da iz sredstava Erasmus programa odvoji 400 miliona eura za prevenciju radikalizacije u školama. O tome su danas razgovarali i evropski ministri kulture i obrazovanja u Briselu, među kojima i ministarka obrazovanja Holandije, predsjedavajuće EU, Jet Busemaker.

"Veoma je važno da se problemom radikalizacije bavimo ne samo iz jednog ugla, već da kombinujemo različite uglove i različite profesionalce, kao učitelje, socijalne radnike, i, naravno, treba uključiti u to i roditelje i porodice. Moramo znati da prepoznamo radikalizaciju ali i da znamo kako da mladim ljudima damo stvarni osjećaj pripadnosti. Mladi ljudi treba da nauče da razlikuju mišljenja od činjenica, propagandu od stvarnog života."

Borba protiv nasilnog ekstremizma je posebno u fokusu Evropske unije nakon terorističkih napada u Briselu kada su 32 lica poginula a stotine ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG