Linkovi

Početak pregovora Srbije i EU 21. januara


Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Herman van Rompuj i Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu
Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Herman van Rompuj i Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare u Briselu

Šefovi država ili vlada Evropske unije su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom.

Preporuka evopskih ministara spoljnih poslova da sa Srbijom započnu završni pregovori o prijemu u EU dobila je danas i potvrdu lidera Unije - 21. januar naredne godine je početak kraja pristupne faze zemlje u evropsku maticu.

Danas je na samitu evropskih lidera potvrdjena preporuka ministara spoljnih poslova o početku pregovora sa Srbijom:

"Potvrdili smo da će pregovori početi 21. januara naredne godine", saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Zapadnoom Balkanu ćemo se vratiti nakon ipak ključne teme drugog dana samita, Ukrajine. Njoj su, umjesto tražene finansijske pomoći, Evropljani opet ponudili političke pamflete o otvorenim vratima i emotivne poruke kako im, kada vide evropske zvjezdice da se viore na kijevskom trgu, suze same teku, dok su očajni Ukrajinci, čija vlast sada je upravo potpisala za ruske kredite, očekivali nešto drugo.

"Oni imaju svakodnevne potrebe - ako nemate novaca, zima je tu a nemate gasa, morate na kraju napraviti izbor, možda bi drugačije bilo da im je Unija dala 15 milijardi, ali to se nije desilo", naglasio je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

"Poštujemo i u isto vrjeme žalimo zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu sporazum sa EU. Ali budućnist naših odnosa je dugoročna i ne možemo dozvoliti da bude ugrožena kratkoročnim kalkulacijama, vanjskim pritiskom. To mora biti slobodan izbor. Po meni, budućnost Ukrajine je uz Evropu. Neko je može usporiti, blokrati, ali niko je ne može spriječiti. Geografija i istorija su uvijek bile na strani specijalnih veza Ukrajine sa Rusijom. Naravno, mi smo toga svjesni , a više puta smo naglasili da naši sporazumi sa partnerskim zemljama nisu na štetu Rusije. Naprotiv. Na kraju, nije riječ o tome Brisel ili Moskva, već je riječ o tome da Ukrajinci postignu medjusobni sporazum, pravac za svoju zemlju a to se mora postići na miran način, demokratskim dijalogom uz poštovanje osnovnih prava", naglasio je predsjednik Evropskog savjeta.

A kada je o Srbiji riječ, Hrvatska daje snažnu podršku njenom članstvu u Uniji, ne želeći, kako kaže njen premijer Zoran Milanović, biti mentor, već partner. Grci, koji od prvog januara predsjedavaju Unijom, ne kriju zadovoljstvo skorim početkom pregovora sa Srbijom:

"Tako je planirano i mi smo veoma sretni zbog toga", poručio je grčki premijer Antonis Samaras.
XS
SM
MD
LG