Linkovi

Bez dogovora o pravosuđu


Premijer Srbije Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel 13. decembar
Premijer Srbije Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel 13. decembar

Ekspertske grupe nastavljaju rad tokom vikenda, dok premijer Srbije očekuje da će ministri spoljnih poslova EU u utorak ipak dati zeleno svetlo za početak pregovora

Dvadeseti po redu sastanak dva premijera završio se bez postignutog sporazuma o prevosudju na sjeveru Kosova. Rad tokom vikenda nastavljaju radne grupe, a premijer Srbije Ivica Dačić se nada da će, i pored toga, ministri spoljnih poslova u naredni utorak prepoznati do sada načinjeni progres na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dati zeleno svjetlo za početak pregovora o prijemu Srbije u EU.

Cijeli dan su danas dva premijera, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton razgovarali o organizaciji sudova i njihovoj nadležnosti. Nakon bilateralnih, a potom i zajedničkog sastanka, ipak dogovor danas nije postignut.

Premijer Srbije Ivica Dačić je novinarima rekao da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora insistrajući na tome da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

"Ovo je bio jedan taktički potez Prištine, koja smatra da taj osnovni sud treba da pokriva sedam opština. Mi smo se kretali ka tome da ako treba da bude jedan sud, onda treba da postoji u dve zgrade, jedna u severnoj, jedna u južnoj Mitrovici. Mislim da svako drugo rešenje nije realno i nije praktično".

"Konačnog sporazuma nema o jedinstvenom pravosudnom sistemu, koji bi bio u skladu sa kosovskim ustavom i postignutim sporazumom. Nastaviće se rad tehničkih grupa kako bi se našlo rješenje za preostala otvorena pitanja. Normalizacija odnosa Kosova i Srbije mora doći i mi, naravno, nastavljamo da radimo u tom pravcu", kazao je premijer Kosova Hašim Tači.

Srpski premijer poručio je pak da se, uprkos svemu, nada da će izveštaj visoke predstavnice Ketrin Ešton u ponedeljak biti pozitivan.

"Ako izveštaj bude objektivan, videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma."

Vjeruje se da će visoka prdstavnica sa svojim pismom ministrima spoljnih poslova čekati do posljednjeg trenutka, do ponedjeljka ujutro, kako bi eventualno dodala još jedan argument za zeleno svjetlo za početak završnih pregovora sa Srbijom o prijemu u EU.
XS
SM
MD
LG