Linkovi

Martin Šulc ponovo predsednik EP


Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc
Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc

Nemački socijalista Martin Šulc vodiće EP i naredne dve i po godine; Srbija u međuvremenu pristupila programu EU "Horizont 2020"

Na prvoj sesiji Evropskog parlamenta, danas u Strazburu, očekivano njemački socijalista Martin Šulc izabran da vodi parlament naredne dvije i po godine. On važi za jednog od najoštrijih kritičara mjera štednje i jedan je on evropskih lidera koji daju punu podršku proširenju Evropske unije. U isto vrijeme, u Briselu, Srbija se pridružila fondu za podršku istraživanju i inovacijama EU, vrijednom oko 80 milijardi eura.

Izbor Šulca , i pored nekoliko drugih ozbiljnih kandidata, je bio očekivan. Za podršku narodnjacima i Junkeru, socijalisti su dobili njihove glasove na današnjem glasanju za ovog novog - starog predsjednika Evropskog parlamenta.

Riječ je o poziciji koja od Lisabonskog sporazuma stoji rame uz rame sa ostalim evropskim predsjednicima- Komisije i savjeta, a Šulc je više puta pokazao da želi i može iskoristiti ovlasti koje su mu date, jasno kritikujući mjere štednje koje su štitile samo banke ,a u bijedu tjerale obične Evropljane.

"Evropski parlament mora investirati sve što može u borbu protiv nezaposlenosti mladih ljudi. Sadašnje stanje uništava povjerenje i prijeti evropskoj demokratiji. Zato će moj angažman, već od prvog samita, biti da se nadje stvaran novac za investiranje u nova radna mjesta. To je prvi priortet, a duga je lista svega ostalog šta treba uraditi", poručio je Šulc.

A šta raditi sa svim onim istraživačima,naučnicima koji su u krizi gotovo zaboravljeni a njihovi projekti ostavljeni za bolja vremena? Evropska komisija je danas otvorila vrata Srbiji za apliciranje za sredstva fonda namijenjenog upravo njima.

"Evropski program "Horizont 2020" otvara velike šanse za mala i srednja preduzeća. Srbija će odsad moći da učestvuje ne samo u korišćenju sredstava, nego i odlučivanju", izjavio je u Briselu ministar za obrazovanje, za nauku i tehnologiju Srđan Verbić povodom pristupanja Srbije ovom evropskom programu čiji je cilj podsticanje inovacija i naučnog razvoja.

Projekat "Horizont 2020" se može i retroaktivno primjeniti na projekte čija realizacija je započela prošle godine i tako im omogućiti uspješno okončanje.

XS
SM
MD
LG