Linkovi

Pregovori o prijemu Srbije u EU - 21. januara


Posle sastanka evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu, saopšteno da će završni pregovori Evropske unije i Srbije početi 21. januara 2014.

Prva medjuvladina konferencija EU i Srbije održaće se 21. januara naredne godine, saopšteno je večeras nakon sastanka evropskih ministara spoljnih poslova. Uz to, ministri su usvojili i okvir budućih pregovora, koji napredak kroz različita poglavlja pregovora uslovljava progresom u odnosima Beograda i Prištine.

Iako je, formalno, ostavljeno budućoj predsjedavajućoj Evropske unije, Grčkoj, da konkretno odredi datum početka pregovora EU sa Srbijom, 21. januar je večeras ipak potvrdjen kao dan kada zvanično počinju završni pregovori o prijemu Srbije u EU.

"Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se medjuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara", rekao je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

Iako su i predsjedavajući Savjeta ministara i komesar za proširenje pominjali pravno obavezujući dokument, koji će biti sastavni dio platforme pregovora sa Srbijom, i koji bi trebao biti garancija stalnog poboljšavanja odnosa na relaciji Beograd - Priština, ostavili su novinare uskraćene za odgovor; znači li to obavezu Srbije da na kraju procesa pregovora prizna Kosovo?

"Ne treba žuriti sa zaključcima. Ovdje se prije svega radi o procjenjivanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Treba pročitati cijeli dokument, gdje se jasno naglašava da očekujemo naredne korake u u pravcu normalizacije odnosa", rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije, predsjedavajuće EU, Linas Antanas Linkevičius.

Ministri su večeras pohvalili i napredak Crne Gore kroz proces pregovora, dok su Albaniji poručili da nastavi sa reformama i da će njena aplikacija za kandidata biti razmatrana za šest mjeseci. Makedonija zbog problema sa imenom ni ovaj put nije dobila datum za poccetak pregovora, a najozbiljnijim tonovima je opisan uporan zastoj BiH u evropskim integracijama, koji je direktna posljedica nepostojanja političkog konsenzusa u zemlji.

Pozitivne reakcije iz Srbije

Premijer Srbije, Ivica Dačić izjavio je večeras na RTS-u da je odluka Brisela da se prva međuvladina konferencija održi u januaru istorijski događaj, koji su čekale mnoge generacije i koji je bio cilj mnogih političkih garnitura. Dačić je dodao da je ponosan što je aktuelna vlas uspela da ostvari "taj istorijski cilj" i istakao da je to kraj jednog veoma teškog početka.

Demokratska stranka takođe je večeras pozdravila odluku Saveta ministara EU ocenivši da je to važna i pozitivna odluksa kojom Srbija nepovratno trasira svoju budućnost u porodici evropskih demokratija. DS takođe navodi da je nastavak evropskih integracija Srbije potvrda ispravnosti celokupne politike Demokratske stranke u poslednje 23 godine.
XS
SM
MD
LG