Linkovi

Postignut napredak u Briselu


Premijer Srbije, Ivica Dačić, visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton i premijer Kosova, Hašim Tači (arhivski snimak)
Premijer Srbije, Ivica Dačić, visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton i premijer Kosova, Hašim Tači (arhivski snimak)

Srpski i kosovski premijer, Ivica Dačić i Hašim Tači, saglasili su se da je na razgovorima sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton postignut odredjeni napredak, ali su ostala i nerešena pitanja.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u današnjim razgovorima sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu napravljen "odredjeni napredak" po pitanjima telekomunikacija i energetike, kao i da je Priština obećala da će zakon o amnestiji na Kosovu biti izglasan do kraja sedmice.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je postignut suštinski, ali ne i kompletan napredak o struji i telekomunikacijama. Na sastanku visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i srpskog i kosovskog premijera ostali su nerešeni detalji, koji će biti predmet razgovora Eštonove sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, sutra i prekosutra.

Pre samog trilateralnog sastanka Eštonova je imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem, a kako je tokom dana izjavila portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič premijeri Srbije i Kosova treba da naprave plan kako će primeniti ono što su dogovorili u Briselu:

"Plan implementacije govori o više pitanja koja su naslovljena u tom planu. Rokovi su dosta konkretni, a oni će pogledati kakav je napredak postignut, koji su sledeći koraci potrebni, kao i još nekoliko pitanja koja su još uvek na stolu."

Kako je rekla Kocijančič rad na usvajanju zakona o amnestiji u kosovskoj skupštini se nastavlja, a o potrebi da Priština što pre usvoji ovaj sporni zakon govorio je danas u Briselu i američki diplomata zadužen za zapadni Balkan Filip Riker. Usvajanje Zakona o amnestiji je nužno za napredak u implementaciji, rekao je Riker i dodao da neće biti preširoke amnestije. Kako je još rekao američki diplomata, lokalni izbori koji treba da se održe na jesen su od ključne važnosti za primenu briselskog sporazuma:

"To će biti veoma važni izbori. To je prilika za ljude na severu Kosova da izaberu svoje lidere, koji će zatim učestvovati u radu institucija, sa svim pravima koje imaju svi građani Kosova."

Kosovski premijer Hašim Tači, govoreći o zakonu o amnestiji izjavio da je to pitanje je u proceduri u zakonodavnim organima u Prištini i da će se naći će se na prvom sledećem zasedanju skupštine, u četvrtak.
XS
SM
MD
LG