Linkovi

EU: Mehanizam za vraćanje viza


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za razvoj Andris Pibalgs na sastanku EU u Briselu

Evropska komisija je danas objavila set mjera koje bi trebale da omoguće članicama Unije privremeno stavljanje van snage bezviznog režima Šengena. Tvrdi se kako mjere nisu usmjerene protiv bilo koje od država, posebno ne protiv Zapadnog Balkana.

Predložene mjere Evropske komisije bi se mogle opisati kao mehanizam restrikcije da restrikcije ne bi bilo. Pod pritiskom sve brojnijeg društva evropskih članica koje su, opet, pod pritiskom sjevernoafričkih imigranata, Komisija pripremila prijedlog po kojem bi, pod posebnim okolnostima, članica Šengena mogla ukinuti bezvizni režim i to na vrlo odredjeno vrijeme.

"Nemamo namjeru da predložimo vraćenje viza za bilo koju zemlju. Bilo je problema sa nekoliko država Zapadnog Balkana ali dijalogom sa njima nastojimo da radimo zajedno kako bi smo umanjili probleme. Ova mjera je za budućnost. Tu je da osigura da, ako postoji odredjeni problem, postoji i mogućnost da se privremeno suspenduje bezvizni režim i to nakon što sve druge mjere budu pokušane. Nije dakle namijenjen bilo kojoj državi posebno i nadam se da nikada neće biti ni upotrijebljen”, navela je evropska komesarka za unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrom.

U Komisiji naglašavaju da će ova mjera, koju će početkom juna razmatrati i očekuje se usvojiti ministri unutrašnjih poslova EU, smiriti duhove unutar Unije, a i uvesti potrebnu disciplinu. Mjera bi se odnosila na bilo koju od 41 države koja sa Evropskom unijom ima bezvizni režim. Mehanizam u pogon stavlja masovan priliv imigranata iz odredjenog pravca i dovodjenje u pitanje cijelog sistema Šengena.

Prvi pozivi na uvodjenje kontrolnih mjera su se čuli u vrijeme kada je trebalo odlučiti o bezviznom režimu za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, da se ne bi ponovila priča sa lažnim azilantima iz Srbije i Makedonije. U redu za ukidanje viza čekaju Gruzija, Moldova, Ukrajina, kao i Rusija. Mogućnost ukidanja viza najavljuju u Briselu i za Tunis, Egipat i Libiju kada Gadafi ode sa vlasti.

Inače, u Evropskoj komisiji, vodjeni stavom da prostor Šengena treba po svaku cijenu odbraniti, koliko od pritisaka imigranata, toliko od napada iznutra, vjeruju da bi uspostava mehanizma koji bi, barem teoretski, ostavio mogućnost pojedinim članicama da van snage stave bezvizni režim na svojoj teritoriji, omogućila Šengenu da opstane kao jedno od ključnih dostignuća Unije.

XS
SM
MD
LG