Linkovi

EU produžila sankcije Rusiji


Evropski lideri na samitu u Briselu

Kako je i najavljeno, evropski lideri, okupljeni u Briselu, na dnevnom redu imaju bezbjednosna pitanja, krize, migrantsku krizu, a drama civila u Alepu nametnula se kao pitanje kojim evropski vrh mora da se bavi i da pomogne u zaustavljanju tragedije.

Tragedija civila Alepa je za visoku predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini pitanje koje se mora najhitnije riješiti i na čemu ona sa diplomatskom službom Unije, radi bez prekida. Iako je Evropski parlament pozvao na dodatne sankcije Rusiji zbog situacije u Alepu, Mogerini to odbija.

"Savjet nije izabrao da Rusiji odgovori dodatnim sankcijama zbog Alepa. Upravo nastojimo da iskoristimo naš uticaj, posebno radeći sa Iranom. Pokušavamo da podržimo i rad UN-a, sa fokusom na civile. Jasno je da sirijski režim, zajedno sa Rusijom i Iranom, ima odgovornost za dešavanja u Alepu. Naš današnji zadatak je olakšamo situaiju za civile".

"Ako se 28 država ne mogu dogovoriti o ovako važnom pitanju, spašavanju života civila i zaustavljanju rata koji traje već više od pet godina, ako ne mogu da upru prstom u zločine počinjene od strane režima, a zbog podrške Rusije i Irana, kakav bi onda uopšte bio smisao postojanja EU? Evropa mora da se postavi tako da otvori put pregovorima, na tome je Francuska uvijek insistirala. Naravno, tu mjesta moraju naći i Rusi, i Iranci i Turci, svi koji su na neki način uključeni, moraju sudjelovati u traženju rješenja", rekao je predsjednik Francuske, Fransoa Oland.

Ipak, kako tvrde izvori bliski liderima, postignut je dogovor da se Rusiji za šest mjeseci produže sankcije, ali one u vezi sa krizom u Ukrajini, jer većina država članica smatra da Moskva još uvijek nije u potpunosti ispunila dogovor iz Minska.

XS
SM
MD
LG